Kamervragen over column Giphart in De Nieuws BV
dinsdag 16 januari 2018

Kamervragen over column Giphart in De Nieuws BV

Vier leden van de Eerste Kamer willen van het kabinet weten of NPO Radio 1-columnist Ronald Giphart de grenzen van de mediawet en het wetboek van strafrecht heeft overschreden in een column op de publieke zender over de Bond tegen vloeken. Giphart wil niet reageren op de kwestie.

In januari vierde de Bond tegen vloeken haar honderdjarig bestaan. Voor Giphart – wekelijks te horen als Druktemaker in De Nieuws BV – was dat aanleiding om in een column zijn hart te luchten over de wijze waarop hij de Bond tegen het vloeken ervaart. In zijn rol als Druktemaker gaf hij aan welke vloeken ‘het lekkerst klinken’. Giphart ziet vloeken als vorm van uitingsvrijheid en literaire expressie. Dat komt hem al jarenlang te staan op berispingen van de Bond tegen vloeken.

De Eerste Kamerleden noemen de column van Giphart ‘godslasterlijk’. Ze vragen het kabinet om maatregelen omdat ze de column beschouwen als ‘opzettelijke belediging over iets wat voor groepen in de samenleving heilig is, dan wel als een ernstige belediging van hun geloof of geloofsbeleving.’ Daarnaast vinden de senatoren de column in strijd met de zinsneden in de Mediawet dat de NPO verantwoordelijk is voor ‘een programma-aanbod dat past bij het pluriforme karakter van Nederland’.

Onder de kritische senatoren is oud-staatssecretaris en oud-journalist Joop Atsma. ‘Wat zijn de grenzen van de publieke radio? Kan dit wel of kan dit niet volgens de Kijkwijzer in de Mediawet. Laat de staatssecretaris maar eens reageren’, zei Atsma (CDA) in een toelichting tegen de Leeuwarder Courant. Hij krijgt bijval van Peter Schalk (SGP), Marianne Bikker (ChristenUnie) en Hendrik ten Hoeve (Onafhankelijke Statenfracties).

Bron: NPO/BM

Bericht delen