Kai Merckx is ‘Meest ondergewaardeerde radiomaker’
woensdag 28 december 2022

Kai Merckx is ‘Meest ondergewaardeerde radiomaker’

Radio is altijd al het ondergeschoven kindje ten opzichte van televisie en dan is er op de radio zelf óók nog een ondergeschoven kindje. Daarom wilden de makers van de AD Media Podcast juist die persoon in het zonnetje zetten. Kai Merckx wint de prijs voor ‘Meest ondergewaardeerde radiomaker’.

Manuel Venderbos, presentator van de AD Media Podcast, ging bij de 31-jarige Qmusic-dj langs om hem in het zonnetje te zetten. Daarvoor reisde hij af naar de studio’s van het radiostation in Amsterdam. Op de redactie komt hij eerst langs een foto van wat minder ondergewaardeerde dj’s, namelijk het duo Mattie Valk en Marieke Elsinga.

Merckx zit op een minder prominente plek bij Qmusic in de avond. Toch weet hij daar regelmatig op te vallen met creatieve uitspattingen. Daarover meer in het onderstaande juryrapport.

“Wat is dit nou”, zegt Merckx als Venderbos met een bos bloemen en een fles champagne binnen komt lopen. “Nou ja zeg, dankjewel!” reageert hij vereerd op de award. Later laat hij nog weten dat dit de allereerste prijs is die hij in zijn radiocarrière heeft ontvangen, oprecht dus een ‘ondergewaardeerde radiomaker’.

Het hele juryrapport van jurylid Mark den Blanken
Creativiteit zorgt voor een onderscheidend geluid op de radio. Een hersenspinsel van een radiomaker kan spontaan je aandacht trekken, terwijl de radio toch vooral op de achtergrond stond te spelen. Dj’s die dat kunnen, zijn uniek en goud voor het medium. Kai Merckx is een uitblinker in deze categorie.

Met zijn gevoel voor humor weet hij in zijn avondshow op Qmusic regelmatig een lach op je gezicht te toveren. En of hij dat nou doet in zijn uppie, op vrijdag met Bram en Tom of als gelegenheidstrio met Mattie en Domien: elke keer weet hij met zijn creatieve geest weer voor een verrassing te zorgen.

Dat doet hij bijvoorbeeld met een parodie op Jan de Hoop, waarbij de bekende bloopers van de nieuwslezer voorbij komen op het moment dat Kai spreekt over zijn afscheid. Maar ook als hij een bijna eindeloze herhaling van de hit Vluchtstrook laat horen, om keer op keer uit te leggen waar dat melodietje nou vandaan kwam. Waar hij ook zijn liefde voor de muziek die hij draait toont. Daar bovenop heeft Kai ook nog enkele uitstekende imitaties in huis.

Kai zit in de avond van Qmusic, maar valt gelukkig regelmatig ook in op prominentere plekken. Wij kunnen alleen maar hopen dat we hem zo vaak mogelijk blijven horen op de radio. En dat Kai zijn creativiteit blijft aanspreken, want dat talent is uniek.

Bron: AD/BM
Foto: Manuel Venderbos en Kai Merckx (AD)

Bericht delen