Jan van Veen’s Candlelight zet AI in
dinsdag 10 januari 2023

Jan van Veen’s Candlelight zet AI in

In 55 jarige bestaan van het legendarische radioprogramma Candlelight hebben duizenden Nederlander hun liefdesgedichten ingestuurd. Toch zijn lang niet alle Nederlanders poëtisch aangelegd en hebben velen grote moeite om hun gevoelens in gedichtvorm op papier te zetten. Door de komst van artificial intelligence-tool ChatGPT komt daar nu verandering in.

ChatGPT is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie (AI), gespecialiseerd in het voeren van dialogen. De mogelijkheden ervan zijn talrijk en goed toepasbaar voor vele sectoren. Media-ondernemer Richard Otto, bekend van mediaplatform Spreekbuis.nl, uitgeverij Tens Media en techstartup XS2Content, bracht ter inspiratie onlangs al een kookboek uit, dat zonder enige culinaire kennis binnen 90 minuten was geschreven door middel van artificial intelligence.

Dit keer ging hij het experiment aan met radio-icoon Jan van Veen voor het automatisch genereren van Candlelight-gedichten. Hij gaf enkel de opdracht ‘Maak een Candlelight gedicht in 150 woorden over een vrouw, die haar man is kwijtgeraakt door ziekte in coronatijd en daardoor erg eenzaam is’. Deze werd vervolgens ingesproken door Jan van Veen, geheel in Candlelight-stijl.

Voor deze video is niet enkel het gedicht automatisch gegenereerd. Ook de alle foto’s zijn gegenereerd door Dall-E. Een kunstmatig intelligentieprogramma dat beelden creëert uit tekstuele beschrijvingen.

Jan van Veen: “Ik krijg dagelijks veel gedichten binnen van mensen die hun lief en leed op papier hebben gezet. Het op papier zetten van je gevoelens is niet voor iedereen weggelegd. Deze nieuwe technieken laten zien dat nu elke Candlelight-luisteraar een gedicht kan schrijven.”

Candlelight bestaat alweer sinds 1967. Eerst als radioprogramma op de landelijke radio, maar sinds 2007 ook als online station Candlelight Radio met 24/7 mooie muziek en gedichten.

Bron: Tens Media/BM

Bericht delen