Inmiddels acht zendmasten in brand gestoken
zondag 12 april 2020

Inmiddels acht zendmasten in brand gestoken

Streekomroep Ons West Brabant is deels uit de lucht doordat zaterdagnacht de zendmast in Oudenbosch in brand vloog. Hierdoor is het radiostation momenteel niet te ontvangen op 106.7 FM.

In het Brabantse Veldhoven stonden zaterdag ook twee zendmasten in brand. En dit zijn niet de enige branden die de afgelopen dagen uitbraken bij zendmasten: ook in Deurne, Nuenen, Rotterdam en Beesd ontstond brand. Op Tweede Paasdag waren er branden bij twee masten in Almere. Omdat het vuur veelal onderaan de palen begint, bij de kabels, gaan de autoriteiten uit van brandstichting. De meeste zendmasten worden gebruikt voor mobiele telefonie.

De autoriteiten onderzoeken of de brandstichting het werk is van anti-5G-activisten, die de komst van het nieuwe mobiele netwerk willen tegenhouden. Minister Grapperhaus spreekt van een “aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving”. Hij noemt het “levensgevaarlijk” dat zendmasten in brand worden gestoken omdat de masten “vitaal” zijn voor de hulpdiensten. Daarbij wijst de bewindsman erop dat 5G nog niet in Nederland is uitgerold. Het nieuwe mobiele netwerk wordt momenteel nog maar op enkele locaties getest. De masten die in brand zijn gezet, worden dus nog niet gebruikt voor 5G.

Anti-5G-activisten vrezen dat er gezondheidsrisico’s kleven aan de 5G-techniek, ook al is hier geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor. Critici van 5G wijzen onder meer op een mogelijk verband met onder meer kanker, alzheimer en onvruchtbaarheid. De zorgen rond 5G bestaan niet alleen in Nederland. Ook in het Verenigd Koninkrijk werden recent zendmasten in brand gestoken. Deze maand vonden in het VK tot dusver zeker twintig branden bij masten plaats.

Dat er een verband tussen de verspreiding van het coronavirus en 5G zou bestaan, doet het Kennisplatform Elektromagnetische Velden af als “klinkklare onzin”. “Elektromagnetische velden kunnen geen virussen verspreiden”, zegt vertegenwoordiger Fred Woudenberg. Bronnen van zo’n veld zijn bijvoorbeeld hoogspanningslijnen of een zendmast. Woudenberg: “In de loop der jaren zijn tienduizenden onderzoeken gedaan naar elektromagnetische velden. Daar kwam uit dat je er niet ziek van wordt.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen