dinsdag 16 januari 2018

Henk Kok stopt na 32 jaar bij NOS Langs de Lijn

Na 32 jaar mede kleur te hebben gegeven aan NOS Langs de Lijn heeft sportverslaggever Henk Kok (68) zondag definitief de microfoon terzijde gelegd. Kok sloot zijn loopbaan als freelance-commentator van de NOS af met een optreden bij FC Groningen – AZ.

Met zijn licht Groningse tongval behoorde Kok ruim drie decennia tot de markantste stemmen op de Nederlandse radio. Hij deed voornamelijk verslag van voetbal en schaatsen. Zo maakte hij de grote successen van FC Groningen in de Europacup mee en was hij sinds 1982 bijna onafgebroken van de partij bij Europese en wereldkampioenschappen schaatsen en de Olympische Spelen. Het WK allround van 2006 in Calgary was Koks laatste optreden als NOS-verslaggever bij het schaatsen.

Henk Kok combineerde zijn journalistieke werk met een baan als leraar in Veendam. Hij begon zijn radioloopbaan bij de RONO, de regionale omroep voor Noordoost Nederland, en werkte aansluitend bij TROS Sport. Daar behoorden onder anderen Kees Jansma, Evert ten Napel en Eddy Poelmann tot zijn collega’s.

Wanneer hij precies zijn debuut maakte voor de NOS weet Kok zelf niet meer, maar een van de eerste grote opdrachten die hij voor de NOS deed staat hem nog wel helder voor de geest. Het was het WK schaatsen voor vrouwen in 1982 in Inzell, waarbij hij aan de zijde van de legendarische Theo Koomen verslag deed. Ruim 32 jaar later was Koks stem zondag voor het laatst te horen.

Bron: NOS

Bericht delen