Genomineerden NTR Radioprijs bekend
dinsdag 16 januari 2018

Genomineerden NTR Radioprijs bekend

De genomineerden voor de NTR Radioprijs 2017 zijn bekend. Er zijn zes genomineerden uit Vlaanderen en vier uit Nederland. De programma’s gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals de aanslag op de luchthaven van Brussel, de Wadden, schaamte, het lot van illegale vluchtelingen in Nederland en het werken in een ziekenhuiskeuken.

De aanmoedigingsprijs voor jonge radiomakers uit Nederland en Vlaanderen wordt op 3 september uitgereikt. De genomineerde programma’s zijn vanaf 30 juli te beluisteren in Radio Doc (NTR/VPRO) op NPO Radio 1. Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Er is ook dit jaar een Publieksprijs voor het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt. Alle genomineerden zijn ook te beluisteren via de NTR Radioprijs op Facebook.

De genomineerde programma’s zijn:

Van de kaart
Kun je van de radar verdwijnen zonder sporen achter te laten? Dat lijkt een fantasie in een tijd waarin we meer dan ooit gevolgd en bekeken worden. Onze bankpasjes verraden waar we het laatst waren, onze telefoontjes traceren de plek waar we ons bevinden, providers weten wie we belden, wanneer en hoe lang. Een documentaire van Lise Bonduelle, Opleiding radio, RITCS, Brussel.

Ongedocumenteerd
In Ongedocumenteerd horen we journaliste Katja en podcastmaker Stan van Hulsen. Katja wil voor een journalistiek onderzoeksproject het verhaal vertellen van Eden, een jonge vreemdelinge die illegaal in Nederland verblijft. Maar er zijn aanwijzingen dat het verhaal van Eden niet helemaal klopt. Terwijl Katja Eden’s verhaal vertelt verandert ze langzaam maar zeker van journaliste in activiste. Een podcast van Stan Hulsen.

Oma wil niet meer jarig zijn
De oma van Marlies van den Bergh wil niet meer leven. Ze heeft pijn als gevolg van reuma en artrose en is levensmoe. Hoe is dat voor de naaste familie? Kunnen zij oma (of moeder) helpen? Is oma’s wens in te willigen? En welke impact heeft dat op henzelf? Een documentaire van Marlies van den Bergh, Opleiding Media, Informatie en Communicatie, Hogeschool van Amsterdam.

Aan de lopende band
In de keuken van het ziekenhuis van Waregem werken 40 vrouwen en 1 man. Dagelijks verzorgen zij de maaltijden voor honderden patiënten, iedere dag worden er meer dan 200 borden vuil gemaakt en weer schoon opgeborgen. In de keuken werken sterke vrouwen ook al hebben zij misschien in de ogen van de buitenwereld geen fantastische carrière. Kenneth Berth laat zien dat zij hard hebben moeten vechten in het leven. Een documentaire van Kenneth Berth, Opleiding radio, RITCS, Brussel.

Het getij verloopt
Vogels in het Waddengebied, ons werelderfgoed, lopen gevaar. De zeespiegel stijgt, de wadbodem daalt en daarmee dreigt een verstoring van het ecologisch evenwicht. Een van de soorten in de gevarenzone is de scholekster. Samen met een onderzoeker maakt journaliste Nadieh Bindels een waddentocht. Een documentaire van Nadieh Bindels, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

22 Maart
Op 22 maart 2016 vond er een aanslag plaats op de luchthaven van Brussel waarbij veertien mensen om het leven kwamen en bijna honderd personen gewond raakten. Yelena Schmitz zocht een jaar later de hulpverleners op die ter plekke waren. Niet eerder spraken zij over hun ervaringen: wat zagen ze, wat hoorden en roken ze? Hoe gaan zij om met deze ingrijpende gebeurtenis? Veranderde de aanslag ook hún leven? Een documentaire van Yelena Schmitz, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Radiomaken met je smartphone
Kan iedereen radiomaken nu je alleen maar een smartphone, koptelefoon en microfoon nodig hebt? Egbert Minnema laat zien dat dit inderdaad kan, maar dat het je dan nog uren tijd kost én dat het zonder liefde voor radiomaken niet lukt. Een korte documentaire van Egbert Minnema, Rijksuniversiteit Groningen.

Bloot en blij
Wat bezorgt ons rode wangen, wat jaagt ons schaamte aan? Maakster Juicy Dune IJsselmuiden vertelt in een persoonlijk verhaal wat haar doet blozen en hoe zij gevoelens van schaamte de baas probeert te worden. Een programma van Juicy Dune IJsselmuiden, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Verbruid
Cato Beljaars woont boven een bruidswinkel, een paleis vol bombastische jurken. De meest extravagante is een paarse jurk, die er al 34 jaar hangt en maar niet verkocht wordt. Hoe is dat voor die arme paarse jurk? Een hoorspel met documentaire elementen van Cato Beljaars, Opleiding radio, RITCS, Brussel.

Après Toi
Je kunt je verleden niet in je zak stoppen. Je hebt een huis nodig om het in op te bergen. Dit motto van Jean Paul Sartre vormde de start voor maker Lukas de Clerck om drie mannen te volgen die huizen ontruimen. Alle drie werken ze vanuit een ander perspectief: de een heeft veel oog voor de emotionele waarde van de spullen die hij vindt, de ander ziet het als lucratieve business en de derde ruimt het huis van zijn oma op. Een documentaire van Lukas de Clerck, Opleiding radio, RITCS, Brussel.

Bron: NTR/BM

Bericht delen