Frits Spits wil programma maken met enkel Nederlandstalige muziek
dinsdag 3 augustus 2021

Frits Spits wil programma maken met enkel Nederlandstalige muziek

Wekelijks praat Dolf Jansen in de BNNVARA-podcast Liedjeslust met zijn gast over muziek en bovenal de teksten in muziek. Dit keer schuift radiomaker Frits Spits (73) bij hem aan. Frits is iedere zaterdagmiddag te horen met De Taalstaat op NPO Radio 1.

Als radiomaker is muziek voor Frits altijd een belangrijke factor geweest. Nog voordat hij in de radiowereld terecht kwam, studeerde hij Nederlands en in zijn doctoraalscriptie toont hij destijds aan dat Nederlandstalige hits een bepaald tekstpatroon hebben. Ook werkte hij drie jaar als docent Nederlands.

Na alle radioprogramma’s die Frits gepresenteerd heeft, leeft er nog één grote radiowens bij hem: “Ik zou nog heel graag een programma maken met alleen maar Nederlandstalige liedjes en dat zou ik dan Huis van Fluweel willen noemen.” De titel Huis van Fluweel is de titel van een nummer van Kommil Foo, een cabaretduo bestaande uit twee broers uit Vlaanderen. “Het is van ongekende schoonheid. Ik vind dit het allermooiste nummer dat ooit in de Nederlandse taal is gemaakt.”

Het nummer heeft een persoonlijke betekenis voor Frits. “Het gaat over een huis waar een kind gelukkig is geweest. Die zijn moeder op een voetstuk zette. Ik heb dat vastgeknoopt aan mijn ouderlijk huis in Eindhoven waar ik ben opgegroeid met liefdevolle ouders.” De familiegeschiedenis van Frits gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb mijn opa en oma nooit gekend. Ik ben Joods en zij zijn vergast in Auschwitz. Dus het doet mij denken aan het huis waarin mijn ouders de strijd hebben geleverd om ons gelukkig te maken.”

Huis van Fluweel doet Frits, naast zijn ouderlijk huis, ook denken aan het huis waar hij met zijn, inmiddels overleden, vrouw hun kinderen hebben opgevoed. “Tijdens de crematieplechtigheid van mijn vrouw, vertelde onze kinderen over hun moeder en over hun huis. En toen zag ik voor het eerst mijn vrouw, van wie ik ontzettend veel gehouden heb, door de ogen van mijn kinderen. En dat vond ik een magische ervaring en heel erg ontroerend.”

Bron: NPO Radio 2/BM

Bericht delen