Frits Spits wil binnen vijf jaar stoppen met radio maken
zondag 25 juni 2023

Frits Spits wil binnen vijf jaar stoppen met radio maken

Frits Spits is van plan om tussen nu en vijf jaar te stoppen met radio maken. Dat meldt de 75-jarige coryfee in een interview in de Volkskrant. Het gesprek is mede vanwege zijn vijftigjarig radiojubileum in september.

“Je moet op tijd stoppen, ruim voor het moment waarop het z’n kwaliteit verliest”, zegt Spits resoluut. Hij bevestigt dat hij over vijf jaar, als hij 80 wordt, niet meer op de radio te horen zal zijn: “Dan heb ik mijn kinderen, kleinkinderen, mijn vrienden en mijn boeken. En ik zal nog wel regelmatig iets schrijven.” Hij kan niet specifiek zeggen wanneer hij wil stoppen. “Ik heb met mijn omgeving duidelijk afgesproken: als jullie horen dat het minder gaat, dan stop ik direct.”

De gelauwerde radiomaker presenteert nu elke zaterdagochtend het programma De Taalstaat voor KRO-NCRV op NPO Radio 1. In het interview stelt Spits ook dat hij niet meer van plan is een ander programma te gaan maken. “Het laatste wat je maakt vind je altijd het mooist”, zegt Spits. “In De Taalstaat komt muziek, taal en radio samen. Zoiets had ik dertig jaar geleden niet kunnen maken.”

De dj begon in de jaren zeventig als radiomaker bij de VARA en NOS op Hilversum 3, de voorloper van NPO 3FM. Hij presenteerde programma’s als De Avondspits en Tijd voor Twee. De radiocoryfee kreeg diverse prestigieuze prijzen voor zijn grote betekenis voor de Nederlandse media, waaronder meerdere Marconi Awards, de Zilveren Reissmicrofoon, een Gouden Harp en de Visser-Neerlandiaprijs.

Bron: AD/BM
Foto: Amy van Leiden/Omroep MAX

Bericht delen