Enige minor radio van Nederland verdwijnt
zondag 26 februari 2023

Enige minor radio van Nederland verdwijnt

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft besloten om de radiovakken vanaf volgend onderwijsjaar onder te brengen in een breder multimediaal curriculum en de minor radio te laten stoppen.

Meer dan tien jaar bestond de minor radio aan de HvA. “Maar we zien het medialandschap veranderen, zeker op radio- en audiogebied, en daar moeten we ons onderwijs op aanpassen,” zegt hoofddocent Esther Hammelburg aan de faculteit digitale media en creatieve industrie.

De minor staat volledig in het teken van radio maken. Een half jaar lang doen studenten praktijkervaring op en maken ze meer dan tien radio-uitzendingen. Tot ver buiten Amsterdam trok de HvA hiermee studenten aan, juist vanwege dat specifieke aspect van de deelopleiding.

Protest
Tegen het schrappen van de minor is de laatste lichting studenten in protest gekomen. Zo ook wiskundestudent Henk van den Bosch (23), die het afgelopen halfjaar de minor volgde en een ‘stiekeme droom’ heeft om iets met radio te doen. Tijdens een zeven uur durende marathonduitzending ter afsluiting van de minor bood hij vorige week samen met medestudenten een petitie aan, die inmiddels meer dan 300 keer is ondertekend, bij het management van de opleiding.

“Ik vind het heel erg zonde. Het is juist fijn dat er zo’n makkelijk instapniveau is om met radio iets te doen. Voor mij was deze minor daarvoor de enige mogelijkheid. Je leert veel en het is ook erg journalistiek: je leert zowel het technische als de presentatie, alsook interviewen en onderzoek doen.”

Frank van der Lende, radiopresentator bij Radio Veronica, die zelf de School voor Journalistiek volgde en koos voor de richting radio, vindt het ‘ontzettend zonde’. “Veel mensen dachten dat door de komst van Spotify en de podcasts radio zou uitsterven. Maar radio is nog springlevend. Ook aan de frequentieveilingen en de luistercijfers zie je hoeveel mensen nog radio luisteren. Radio maken is echt een ambacht.”

Bron: Het Parool/BM

Bericht delen