dinsdag 16 januari 2018

Duitse regionale publieke radio over op DAB+

De Duitse regionale publieke radiostations stappen over op DAB+ vanaf 1 oktober. MDR, de publieke omroep voor Midden-Duitsland, is al in augustus via DAB+ te ontvangen. Momenteel verschilt het aanbod van de regionale publieke radiostations via DAB per deelstaat.

In Beieren zijn alle stations van de Bayerische Rundfunk via DAB en deels via DAB+ te ontvangen, terwijl andere omroepen slechts een paar stations via DAB uitzenden. Daar komt ook nog bij dat de dekking per deelstaat verschilt. In Hessen en Berlijn/Brandenburg zenden de publieke regionalen zelfs helemaal niet uit via DAB.

Per 1 oktober komt hier verandering in. Vanaf dat moment zijn alle 64 radiostations van de regionale publieke omroepen via DAB+ te beluisteren. Net zoals op FM, maar dan wel enkel in hun eigen verzorgingsgebied. Daarnaast zal er in eerste instantie alleen ontvangst in en om de grote steden mogelijk zijn. Daarna wordt het netwerk de komende jaren verder uitgebouwd.

Ook in Nederland wordt DAB+ ingevoerd. Bij de verlenging van de vergunningen voor etherfrequenties hebben ook de commerciële landelijke omroepen in Nederland zich verplicht deze standaard te gaan toepassen.

Bron: Radiovisie/Broadcast Magazine

Bericht delen