dinsdag 16 januari 2018

In de Rooie Haan eenmalig terug

In januari 1974 startte VARA’s politieke radiocafé In de Rooie Haan. Het 40-jarig jubileum wordt 11 januari gevierd met een eenmalige live-uitzending vanuit De Rode Hoed. Het programma is vanaf 12.00 uur te beluisteren op Radio 2.

Gasten zijn vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), de fractievoorzitters in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) en VVD-coryfee Hans Wiegel, die ook in de zeventiger jaren veelvuldig te gast was. De in maart te houden gemeenteraadsverkiezingen staan centraal.

De presentatie wordt gedaan door oud-Rooie Haan-presentatoren Henny Stoel, Karin Bloemen, Paul Witteman en Felix Meurders, die al bij het eerste programma in 1974 betrokken was. De eindredactie is in handen van de bedenker en oprichter van In de Rooie Haan, Jan Nagel.

In de Rooie Haan was een beroemd programma met meer dan een miljoen luisteraars. In het VARA-gebouw was een speciaal café gebouwd waar ministers en andere politici regelmatig uitspraken deden, die het NOS Journaal en het ANP haalden. Ed van Thijn, Tweede Kamerfractievoorzitter tijdens het kabinet Den Uyl, zei hierover: “Het was een must. Je bleef er voor thuis en anders nam je de radio mee”.

In de Rooie Haan werd uitgezonden in de jaren 1974 – 1988, waarna het werd opgevolgd door Spijkers met Koppen.

Bron: Radio 2

Bericht delen