dinsdag 16 januari 2018

D66 wil onderzoek Buma/Stemra

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil van staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) weten wat hij met Buma/Stemra gaat doen om artiesten en componisten het geld te laten krijgen waar ze recht op hebben. De sociaal-liberaal vraagt aan Teeven of hij de auteursrechtenorganisatie gaat doorlichten en zo nodig onder curatele stelt na de zoveelste klacht over de manier waarop deze wordt bestuurd.

Buma heeft een wettelijke monopoliepositie, want componisten die hun geld willen innen hebben geen andere keuze dan gebruik te maken van deze organisatie. Leden klagen over te weinig transparantie rondom grote geldstromen en vinden dat uitgevers teveel macht naar zich toe hebben getrokken. Verhoeven: “Steeds weer blijkt dat de wijze waarop Buma/Stemra wordt bestuurd tot problemen en ontevredenheid leidt. Daarom heb ik Teeven gevraagd of hij bereid is de leiding door te lichten en indien nodig maatregelen te nemen.”

Door de vragen van Verhoeven moeten eventuele misstanden bij Buma/Stemra opgehelderd worden. De sociaal-liberaal wil dat Teeven alle opties overweegt om Buma haar wettelijke taak op een juiste manier te laten uitoefenen. “Als verscherpt toezicht het juiste middel is, dan moet dit. Het gaat hier om miljoenen euro’s van artiesten en componisten die hier hard voor hebben gewerkt. Dit moeten ze dan ook terugzien. Bovendien is het geen zaak van vandaag, maar speelt dit al langer. Het is de verantwoordelijkheid van Teeven om de problemen op te lossen.”

Kort na het zomerreces behandelt de Tweede Kamer het door Teeven aangepaste Auteursrecht, waar ook de collectieve beheersorganisaties (CBO’s) zoals Buma/Stemra onderdeel van uitmaken.

Bron: D66

Bericht delen