Campagne Bee Friendly succes bij KRO-NCRV
vrijdag 8 mei 2020

Campagne Bee Friendly succes bij KRO-NCRV

KRO-NCRV heeft 2.500.000 m2 grond bij-vriendelijk gemaakt door bloemzaad te verspreiden. Dat maakte dj Stefan Stasse bekend in zijn programma De Staat van Stasse op NPO Radio 2.

Dit aantal is vergelijkbaar met een oppervlak van 390 voetbalvelden. Dit is gerealiseerd met de campagne Bee Friendly. Daarmee vraagt de omroep aandacht voor de essentiële rol van de wilde bij voor onze voedselproductie. Mensen konden zaadzakjes en lespakketten aanvragen of het burgerinitiatief tekenen.

Zo’n 58.570 mensen tekenden voor dit initiatief en het resultaat zal binnenkort overhandigd worden aan de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. Deze handtekeningenactie ondersteunt het verzoek om alle wilde bijensoorten in Nederland op te nemen op de lijst beschermde diersoorten, conform de Wet Natuurbescherming. Stefan Stasse, die voorgaande jaren al actie voerde voor de wilde bij, is enorm trots: “De wilde bij heeft ons hart gestolen. Deze Nationale zaadlozing was één groot hoogtepunt!”

De afgelopen weken hebben zowel Stefan Stasse als BinnensteBuiten-kok Ramon Brugman zich ingezet voor de wilde bij. En dat was hard nodig. Door onder andere overproductie in de landbouw en ‘tegeltuinen’ in woonwijken zijn er steeds minder bloemen. En zo kunnen de bijen niet meer zorgen voor de bestuiving van onze voedselgewassen, zoals appels, aardbeien, paprika’s en komkommers. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

En daar wilde KRO-NCRV wat aan doen. Met deze actie heeft KRO-NCRV 12.500 lespakketten voor basisscholen verspreid, is het burgerinitiatief 58.570 keer ondertekend en zijn er 1 miljoen zaadzakjes aangevraagd.

Bron: KRO-NCRV/BM
Foto: Bullet Ray/KRO-NCRV

Bericht delen