dinsdag 16 januari 2018

Broadcast Partners in beroep tegen ACM

Als het aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ligt, moet Groot Nieuws Radio per 1 september van dit jaar van de middengolf af. Zenderbeheerder Broadcast Partners stelt beroep in tegen het besluit van de ACM en zal ook een voorlopige voorziening vragen om dat besluit te schorsen.

De ACM deed dinsdag uitspraak over het gebruik van de middengolfzendmast in Zeewolde, die volgens haar gesloopt mag worden. In die uitspraak ontbreekt volgens Broadcast Partners een behoorlijke afweging van belangen. Zo heeft ACM geen rekening gehouden met het feit, dat de frequentievergunning voor Groot Nieuws Radio (GNR) door de minister van EZ per 1 september aanstaande verlengd is waarbij de zendmast in Zeewolde opnieuw gebruikt moet worden.

Voor deze zendmast bestaan, ook volgens een eerder oordeel van ACM zelf, geen alternatieven. BP en GNR blijven dus afhankelijk van het gebruik van deze mast, maar daar gaat ACM aan voorbij. Novec, eigenaar van de zendmast, heeft bovendien geweigerd om te onderhandelen over een verlenging van het gebruik, terwijl de exploitatie ervan rendabel is en Novec de wettelijke taak heeft om zendmasten aan marktpartijen ter beschikking te stellen.

Volgens Broadcast Partners is dat vanwege de lucratieve mogelijkheid om windmolens te plaatsen waar nu de zendmast staat, zoals uit diverse documenten blijkt. ACM laat dat buiten beschouwing, net als het aanbod van Broadcast Partners aan Novec om de mast over te nemen zoals de onderlinge contracten voorschrijven.

Omdat de beslissing ertoe zou leiden dat de tienduizenden luisteraars van GNR vanaf september hun favoriete zender niet meer via middengolf zouden kunnen ontvangen, heeft Broadcast Partners besloten om beroep in te stellen tegen het besluit bij het college van Beroep voor het Bedrijfsleven en tevens een voorlopige voorziening te vragen die het besluit van ACM schorst.

Bron: Broadcast Partners

Bericht delen