dinsdag 16 januari 2018

BNR-correspondent is Egypte ontvlucht

Rena Netjes, de BNR-correspondent die in Egypte als terreurverdachte werd bestempeld, is het land veilig uitgekomen. Samen met andere journalisten staat ze op een lijst van terreurverdachten en was het voor haar niet meer veilig in Egypte.

Een jaar geleden zat Netjes ook al vast in een Egyptische cel. Toen verdachten de autoriteiten haar van spionage. Dinsdag vliegt zij vanuit Dubai naar Amsterdam. Netjes werd verdacht omdat ze voor Al Jazeera zou werken.

Netjes hoorde van de ambassade dat zij met op de lijst stond van twintig van terreur verdachte journalisten en vervoegde zich meteen bij de ambassade. “Ik was heel erg opgelucht dat ik de ambassade had bereikt. Daar hoorde ik de aanklachten en die vielen niet mee. Ik zou lid zijn van een terreurcel van het Marriott, waar Al Jazeera English huisde. Daar had ik in december een afspraak had gehad met een Sinai-specialist van Al Jazeera, over zijn specialisme en waarom jihadisten nu meer naar het vasteland trekken.”

Hoewel Netjes dus niet voor Al Jezeera werkt, wordt zij verdacht omdat zij op bezoek ging bij een journalist van de zender. BNR meldt dinsdag dat VVD-woordvoerder Han ten Broeke opheldering gaat vragen aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Deze is bezig met een Europa-tour en komt donderdag naar Nederland. Ten Broeke: “Hij moet vertellen wat hij eraan wil doen. Ik vind dat hij de minister van Buitenlandse Zaken van Egypte donderdag eens goed moet ondervragen over deze kwestie. Het is zoals Bernard Hammelburg aangeeft een land met heel veel achterdocht. Daar waren aanleidingen voor, maar dat moet niet overslaan naar journalisten.”

Bron: BNR/Broadcast Magazine

Bericht delen