BertOp5 over zeezenders met Ad Bouman
woensdag 27 oktober 2021

BertOp5 over zeezenders met Ad Bouman

Het was het begin van de muziekradio in Nederland: de komst van Veronica en andere zeezenders die begin jaren 60 vanaf schepen net buiten de territoriale wateren radioprogramma’s uitzonden.

Dat begon allemaal rommelig en ongeorganiseerd, maar na een paar jaar werd, naar Amerikaans voorbeeld, de horizontale programmering ingevoerd, met een muziekformat en een hitlijst. En er kwam vormgeving: jingles en tunes.

Op 31 augustus 1974 stopte het avontuur voor Veronica, sommige andere zenders gingen nog door. BertOp5 met Bert Kranenbarg staat in het teken van zeezenders in een gesprek met Ad Bouman, op donderdag 28 oktober van 16.00 tot 18.00 uur op NPO Radio 5. Ad Bouman werkte als technicus bij Veronica, onder voor voor de programma’s van Lex Harding. Hij weet ook veel over de andere zenders en maakt nog steeds wekelijks zijn beroemd geworden Adje Bouman Top Tien op 192radio.nl

Bouman vertelt over het belang van stationsherkenning met behulp van vormgeving. Hij verklaart ook het succes van Veronica ten opzichte van de ’traditionele radio’ die op Hilversum 1, 2 en later 3 werd gemaakt. “We hadden natuurlijk de mazzel dat ze er daar een ratjetoe van maakten. Dus luisteraars haakten gelukkig snel weer af als ze die zenders hoorden en kwamen terug bij ons.”

Niet alleen Veronica, maar ook Radio Caroline, Mi Amigo, Radio Noordzee Internationaal en Radio 227 komen voorbij in het gesprek. Natuurlijk zijn er veel programmafragmenten en vormgeving van de verschillende zenders te horen.

Bron: BertOp5/BM

Bericht delen