BertOp5 over regionale radio in Nederland
woensdag 26 mei 2021

BertOp5 over regionale radio in Nederland

Ze werken allemaal voor de inwoners van hun eigen provincie en bij elkaar opgeteld bereiken ze net zoveel luisteraars als NPO Radio 1. De regionale omroepen zijn niet weg te denken uit het radiolandschap.

Hoe werken de regionale radiozenders? Hoe heilig zijn de provinciegrenzen? Is er genoeg nieuws om de hele dag te kunnen uitzenden? Kun je je ook onderscheiden in muziek? En kan de regionale radio opboksen tegen de regionale televisie?

Bert Kranenbarg praat donderdag 27 mei in BertOp5 met drie regionale radiomakers: Peter van den Hout (Omroep Gelderland), Cindy de Koning (Omroep Brabant) en Rob van Dam (RTV Noord). De uitzending is te horen van 16.00 tot 18.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.

Regionale omroep begon in Nederland net na de Tweede Wereldoorlog met de RON voor Noord en Oost Nederland en de ROZ voor het zuiden. Nu telt Nederland 13 regionale omroepen, één voor iedere provincie en Zuid-Holland heeft er twee. Niet alleen het aantal omroepen, ook het aantal uitzenduren werd in de loop van de jaren fors uitgebreid.

Het begon met korte regionale momenten waarvoor ze ‘inbraken’ op een landelijke zender. Sinds het midden van de jaren 80 zijn het echte radiostations die via hun eigen zendmasten uitzenden op de FM. Nog eens tien jaar later kwam er ook regionale televisie bij. De laatste jaren werken de zenders structureel samen met het NOS Journaal, ook op televisie en via internet.

BertOp5 staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van de uitgebreide podcast RadioReuzen. In de radio-uitzending van BertOp5 is donderdag een verkorte versie te horen de podcastaflevering over regionale radio. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 33 in de podcastserie.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen