Bernard Hammelburg na 50 jaar buitenlandjournalistiek koninklijk onderscheiden
vrijdag 15 november 2019

Bernard Hammelburg na 50 jaar buitenlandjournalistiek koninklijk onderscheiden

Bernard Hammelburg heeft vrijdagmiddag 15 november een koninklijke onderscheiding ontvangen, als erkenning van zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandse buitenlandjournalistiek. Hammelburg kreeg een lintje opgespeld door minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, waarmee de journalist zich nu Officier in De Orde van Oranje Nassau mag noemen.

Het was het hoogtepunt van een evenement in Beeld en Geluid in Den Haag, dat werd georganiseerd om te vieren dat Hammelburg 50 jaar in het vak zit. Aanwezig waren onder meer de voormalige ministers van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer, Ben Bot, en Uri Rosenthal, vele huidige- en oud-collega’s en ook de familie Hammelburg.

50 jaar geleden begon de nu 72-jarige Bernard Hammelburg aan zijn journalistieke carrière, bij dagblad Trouw. Daarna werd hij voor verschillende media correspondent in het buitenland. Het bracht hem in alle uithoeken van de wereld en hij was ooggetuige van verschillende historische gebeurtenissen, zoals de Culturele Revolutie in China, de evacuatie van Saigon aan het einde van de Vietnamoorlog en de Iraanse Revolutie.

Toen Hammelburg besloot geen verslag meer te doen vanuit conflictgebieden presenteerde hij enige tijd het tv-programma Televizier, van de AVRO. Vervolgens vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij tot 1999 correspondent was voor verschillende media. Daarna keerde hij terug naar Nederland waar hij televisiewerk deed voor Net5 en een Gouden Beeld won voor zijn documentaire Het verdriet van Enschede (2001), over de vuurwerkramp in Enschede. Sinds 2002 werkt Hammelburg bij BNR Nieuwsradio. Hij is bij de zender buitenlandcommentator, columnist en presentator van zijn eigen wekelijkse programma BNR de Wereld.

Onlangs maakte Hammelburg bekend dat hij nog tenminste drie jaar doorgaat bij BNR. Zijn nuchtere kijk op de internationale politiek wordt vandaag de dag nog altijd breed gewaardeerd. De jury van de Zilveren Reismicrofoon (waarvoor hij enkele keren werd genomineerd) zei in 2017 over hem: “Hij is uitgegroeid tot de éminence grise van BNR. Zijn kunde is onomstreden.”

Bron: BNR/BM

Bericht delen