dinsdag 16 januari 2018

AVROTROS tekent bezwaar aan bij NPO om programmering Radio 1

AVROTROS legt zich niet neer bij de nieuwe programmering van NPO Radio 1, en tekent bezwaar aan bij de Nederlandse Publieke Omroep.. Volgens AVROTROS is het ‘onacceptabel’ dat de zendtijd op zaterdagochtend definitief naar Omroep MAX gaat.

AVROTROS wilde op dat tijdvak doorgaan met de Nieuwsshow, met twee nieuwe presentatoren. In plaats daarvan komt er vanaf januari een vergelijkbare talkshow op zaterdagochtend, met het duo dat tot voor kort de Nieuwsshow presenteerde: Peter de Bie en Mieke van der Weij. Het programma krijgt wel een nieuwe naam, die is nog niet onthuld.

Peter de Bie en Mieke van der Weij werden recent door AVROTROS op non-actief gesteld.

Het besluit van de NPO, dat donderdag werd bekendgemaakt, ligt gevoelig. Dat komt doordat niet de omroep maar programmamakers aan het langste eind trekken. AVROTROS maakt al 34 jaar de Nieuwsshow, het best beluisterde programma op Radio 1, en vindt dat de presentatoren de show niet onder hun arm kunnen meenemen naar een concurrent. Volgens AVROTROS heeft het bestuursorgaan NPO zijn bevoegdheden overschreden, door zich te bemoeien met de inhoud van de talkshow.

Het bezwaar van AVROTROS zal worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Als het beroep wordt afgewezen, lijkt alleen nog een stap naar de rechter mogelijk. “Dat is nu niet aan de orde”, zegt een woordvoerster van de omroep. “Als het zover is, zullen we ons beraden op eventuele volgende stappen.”

De verhuizing van de Nieuwsshow naar MAX heeft meer gevolgen: vijf medewerkers van de Nieuwsshow raken hun baan kwijt, stelt AVROTROS. “Wat moeten we met deze mensen doen? Wordt hun contract overgenomen door Omroep MAX?”

Bron: Volkskrant/BM

Bericht delen