dinsdag 16 januari 2018

Andere Tijden over radiopiraten

Als begin jaren 70 de radiozenders Veronica en Noordzee uit de lucht worden gehaald, springen lokale piraten te land in het gat. Den Haag wordt dé radiopiratenstad van Nederland met tientallen ‘vrije jongens’ die de ether in duiken.

Bij het publiek zijn de piratenzenders populair. Rechtstreeks contact met de luisteraars, verzoekplaatjes, lokale advertenties; er blijkt behoefte te zijn aan kleinschaligheid en gemeenschapsgevoel. Alles waar Hilversum volgens de fans niet in voorziet. Maar het blijft illegaal en een kat-en-muisspel tussen de piraten en de Radio Controle Dienst is vast onderdeel van het avontuur.

De piraten worden steeds ambitieuzer en professioneler. Radio Hofstad, vanaf begin jaren 80 in de lucht, presenteert zich als een volwaardige zender met lokaal nieuws en talenten als Jeroen van Inkel (foto). Als uiteindelijk de wet zodanig wordt gewijzigd dat illegaal zenden een misdrijf wordt en je er zelfs voor in de gevangenis kunt belanden, is de rek er bij de meeste piraten uit.

Maar het is niet alleen de wet en de RCD die de piraten eind 80 de nek omdraaien: Hilversum ziet in dat er behoefte is aan lokale zenders en dus komen er regionale omroepen met een officiële status. Het avontuur en het improviseren is daarmee helaas voorbij.

Andere Tijden, dinsdag 17 maart om 21.20 uur op NPO 2.

Bron: VPRO/NPO

Bericht delen