dinsdag 16 januari 2018

Adres Onbekend wint Reissmicrofoon

De Zilveren Reissmicrofoon gaat naar het NPO Radio 5-programma Adres Onbekend van omroep KRO-NCRV. Dat heeft de jury vrijdagmiddag bekendgemaakt in Het Ketelhuis in Amsterdam. Het programma wordt gepresenteerd door Ron Kas.

Het oordeel van de jury over het winnende programma luidt als volgt: ‘Adres Onbekend vervult een van de oerfuncties van de radio, mensen terugvinden die kwijt zijn. Vaders, broers, eerste vriendinnetjes… Al die zoektochten maken dat de radio gaat leven. De ether stroomt vol met verhalen. Ontroerende, schrijnende, pijnlijke, treurige, onrechtvaardige en vrolijke verhalen. Het programma geeft een staalkaart van wat mensen elkaar zoal aan kunnen doen. Ron Kas presenteert empathisch, maar nooit zwaar, nooit sentimenteel. De verhalen, de mensen, de stemmen van zoekenden en gezochten spreken voor zich. Die stemmen maken Adres Onbekend.’

De programma’s De Hart & Ziel Lijst (NPO, NPO Radio 4) en De Staat van Stasse (KRO-NCRV, NPO Radio 2) waren ook genomineerd, evenals Bernard Hammelburg (als persoon genomineerd, BNR Nieuwsradio).

Q-Musical (gemaakt door Jasper Smit en Edo Berger in het programma Mattie & Wietze op Qmusic) heeft een eervolle vermelding gekregen. Aan Met Het Oog Op Morgen (NOS, NPO Radio 1) is een Ere Reissmicrofoon toegekend.

In 2016 was er voor het eerst een aparte jury voor de verkiezing van de Reissmicrofoon, bestaande uit radiospecialisten. De Zilveren Reissmicrofoon is een prestigieuze Nederlandse radioprijs. De prijs is voor het eerst uitgereikt in 1966. Sinds 1975 wordt de prijs uitgereikt door de Stichting Nipkow, die ook de Zilveren Nipkowschijf uitreikt.

Bron: Nipkowschijf.nl/Broadcast Magazine

Bericht delen