dinsdag 16 januari 2018

50 jaar NOS Langs de Lijn

NOS Langs de Lijn, één van de langstlopende radioprogramma’s uit de omroephistorie, viert op 1 januari z’n 50e verjaardag. Die dag wordt het startsein gegeven van een viering die het hele jaar duurt. In de verjaardagsuitzending blijft het programma vooral zichzelf, met live flitsen van de sport maar zeker ook met historie en nostalgie.

Het eerste uur van de uitzending is een tijdmachine van tientallen geluidsfragmenten. Een trip down memory lane met bijzondere sportgebeurtenissen uit vijftig jaar Langs de Lijn en een keur aan illustere stemmen uit het verleden. Zoals de legendarische presentator Willem Ruis (1977-1983) en verslaggever Theo Koomen, die in 1984 verongelukte na de wedstrijd FC Twente-MVV. Hun stemmen klinken voor even weer in huis en in de auto alsof ze op dát moment live verslag doen.

Verder ontvangt het huidige presentatieduo Henry Schut en Hugo Borst elk uur een oud-presentator. Achtereenvolgens Koos Postema (15.00-16.00 uur), Tom Blom (16.00-17.00 uur), Rocky Tuhuteru (17.00-18.00 uur) en Govert van Brakel (18.00-19.00 uur) nemen plaats achter de microfoon. Robbert Meeder gaat de hele middag langs bij NOS-coryfeeën als Bep van Houdt, Kees Jansma en Jack van Gelder, om live in de uitzending herinneringen op te halen aan hun Langs de Lijn-periode. Vanwege de verjaardag wordt de muziek op 1 januari eenmalig uitgezocht door muziekminnende fans van NOS Langs de Lijn, onder wie popprofessor Leo Blokhuis en oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband.

Een greep uit de overige festiviteiten in 2017: gedurende het hele jaar is er wekelijks een historisch item te horen in de zondagmiddag uitzending; in april wordt een workshop ‘sport op de radio’ georganiseerd voor jonge radiomakers en in september is er een live uitzending met publiek in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen