Article header image

Wachtwoordbeleid één op de drie websites laat te wensen over

De eisen die sommige populaire websites stellen aan wachtwoorden van gebruikers zijn te laag. Dat blijkt uit een steekproef die de Consumentenbond hield onder 87 websites.

Onder andere Coolblue, Hema en Netflix stellen te lage eisen. Gebruikers kunnen hier korte en relatief makkelijk te raden wachtwoorden instellen. Twitter, Bol.com en Yahoo hebben hun zaakjes beter op orde. Zijn stimuleren hun bezoekers een sterk wachtwoord te bedenken. De Consumentenbond onderzocht tevens onder 37 websites in hoeverre ze bestand zijn tegen ‘brute force aanvallen’, waarbij hackers met behulp van speciale software met een druk op de knop duizenden wachtwoorden per seconde kunnen proberen. Een kwart van de websites bleek kwetsbaar. Dit kan worden tegengegaan door een maximaal aantal inlogpogingen toe te staan. De Consumentenbond steekt overigens hand in eigen boezem, want op dit vlak erkennen ook zij tekort te schieten.

De 39 slechtst scorende websites zijn door de Consumentenbond op de hoogte gesteld. Negen websites hebben hun wachtwoordbeleid aangepast of toegezegd dat te doen.

 

Bron: de Consumentenbond

Bericht delen