VPRO overweegt Little Britain te verwijderen van NPO Start
woensdag 10 juni 2020

VPRO overweegt Little Britain te verwijderen van NPO Start

Grote streamingdiensten in het Verenigd Koninkrijk hebben sketchserie Little Britain verwijderd van hun platforms omdat er blackface in voorkomt. Op Netflix, BBC iPlayer en BritBox is de serie, die van 2003 tot 2007 werd uitgezonden op televisie, niet langer te zien.

Het duo Matt Lucas en David Walliams kreeg al langer kritiek op verschillende personages die als discriminerend en racistisch werden ervaren. Zo speelde Walliams een travestiet en schminkte Walliams zich zwart voor de rol van een zwarte vrouw.

Beelden die niet meer passen bij deze tijd, vindt de BBC. “De tijden zijn veranderd sinds Little Britain voor het eerst te zien was en daarom is hij niet meer beschikbaar via BBC iPlayer.” BritBox deelt dezelfde uitleg voor de keuze de serie te verwijderen. Ook opvolger Come Fly With Me is verwijderd van de streamingdiensten. Bij Netflix staan beide reeksen sinds vorige week niet meer tussen het aanbod.

Lucas zei in 2017 al spijt te hebben van een paar personages uit de show. “Als ik Little Britain kon overdoen dan zou ik die grappen over travestieten niet meer maken. Ik zou geen zwarte personages meer spelen”, vertelde hij destijds.

De serie staat overigens nog wel op NPO Start. De VPRO kan nog niet zeggen of de komedieserie Little Britain in Nederland van NPO Start wordt verwijderd. “We zijn ons aan het beraden”, laat een woordvoerder van de VPRO weten. “Het nieuws is nog vers. We gaan kijken wat de afwegingen zijn geweest van de BBC en Netflix, en we gaan luisteren wat de makers hierover zeggen.”

Bron: AD/BM

Bericht delen