Videoland creatieve broedplaats voor Nederlandse makers en nieuw talent
vrijdag 22 april 2022

Videoland creatieve broedplaats voor Nederlandse makers en nieuw talent

Videoland is de nummer 1 lokale streaming partij in Nederland met 1,1 miljoen betalende abonnees en een bereik van meer dan 3 miljoen Nederlanders. Een succesvol lokaal merk tussen een groeiend aantal internationale streaming partijen. Videoland, onderdeel van RTL, heeft zich voorgenomen de komende jaren tientallen miljoenen te investeren in de lokale creatieve community, voor alle kijkers in Nederland.

Dat het bedrijf deze missie serieus neemt, is vandaag, vrijdag 22 april, onderstreept door het Videoland Event waar ruim 250 makers aanwezig waren om te horen hoe het team van Videoland de toekomst van streaming ziet en hoe volgens hen de Nederlandse creatieve industrie het verschil kan maken.

Het team van Videoland aan het woord
Ellen van den Berghe, Hoofd Content Videoland: “Videoland is een merk gedreven door lokale makers die verhalen vertellen voor alle kijkers in Nederland. Het is cultureel en maatschappelijk van belang om een afspiegeling te zijn van het land waar je als mediapartij deel van uitmaakt. Mensen hebben verhalen nodig waarin ze zichzelf of hun omgeving herkennen. Of waardoor ze juist meer begrip voor en grip krijgen op die omgeving. Sinds 2015, de start van Videoland, hebben we meer dan 145 Videoland Originals uitgebracht en op dit moment zijn er meer dan 100 in ontwikkeling. Samen schetsen ze een beeld van wat er tot in de haarvaten van ons land speelt.”

Waarom Videoland een broedplaats is voor lokaal talent, maakt Peter van der Vorst, Directeur Content RTL & Videoland duidelijk: “Streaming is de toekomst en die kunnen we alleen waarmaken door samen te werken met de beste makers in ons land en door te investeren in nieuw talent. Hun dromen, verwondering, drive om taboes te doorbreken, kloven te dichten of om onrecht te bestrijden vinden bij ons een thuis. En daar staat veel creatieve vrijheid en vertrouwen tegenover. Je zit aan tafel met een vakkundig team dat het mandaat heeft om snel besluiten te nemen. De lijnen zijn dus kort. Onze inkomsten worden investeringen en makers delen mee in de opbrengsten. Met de Videoland Academy geven we nieuw talent een kans om te groeien en zorgen we ervoor dat de creatieve industrie zich blijft vernieuwen.”

Barry Schneider, Hoofd Non Scripted Videoland: “Als mens worden we nieuwsgierig geboren. Dat is hoe we de wereld ontdekken. En dat is ook onze drijfveer als het gaat om non scripted titels. We geven een kijkje in werelden en persoonlijke levens die vaak verborgen blijven, maar waar we wel wat van kunnen opsteken. Of het nu gaat om de ups en downs van bekende Nederlanders die wat te vertellen hebben, maatschappelijke thema’s die op de kaart worden gezet, liefde, crime of verrassend entertainment: wij geven het een podium.”

Hoofd Drama Videoland, Mylène Verdurmen over het aanbod in drama: “Ons drama mag alle facetten raken: van romantisch en grensverleggend tot diep tragisch en meeslepend. Als het maar supervet is, verrassend en een nieuwe invalshoek heeft die reflecteert op het Nederland van nu en van de toekomst. We gaan onze investering op het gebied van drama bijna verdriedubbelen en vanaf 2023 gaan we meer dan 10 dramaseries per jaar maken. Allemaal met een gemeenschappelijke deler: het zijn verhalen van Nederlandse bodem die je raken en die herkenbaar zijn.”

Makers tekenen bij Videoland
Ambities zijn er om waar te maken. Om de unieke positie in Nederland te verstevigen is Videoland op zoek gegaan naar talentvolle makers op diverse gebieden die samen met ons dit avontuur willen aangaan. Makers met de juiste voelsprieten voor wat er speelt in Nederland. De eerste drie makers waar Videoland een exclusieve samenwerking mee aangaat zijn regisseur Will Koopman, acteur en (theater)maker Nasrdin Dchar en scenarioschrijver Simon de Waal.

Als geen ander kan regisseur Will Koopman ‘de smaak van Nederland’ op het scherm toveren. Ze is bekend van grote hits, zoals Gooische Vrouwen, Divorce en Oogappels en gaat nu de aankomende jaren exclusief samen met Videoland dramaseries en films ontwikkelen en regisseren. Will blijft in dienst van ITV Studios Netherlands en gaat vanuit daar de samenwerking aan met Videoland. Haar eerste nieuwe wapenfeit voor Videoland is een kerstfilm, die dit jaar nog te zien zal zijn.

Simon de Waal werkt op dit moment al aan de nieuwe Videoland dramaserie Sleepers. De samenwerking bevalt van beide kanten zo goed dat deze verder wordt uitgebreid. Naast zijn schrijfwerkzaamheden staat Simon midden in de samenleving als rechercheur bij de Amsterdamse politie. Kennis en ervaring die hij kan inzetten om de verhalen die hij schrijft fictief, maar wel zo realistisch mogelijk te maken en te zorgen dat het echt past bij de signatuur van Videoland.

Nasrdin Dchar is een multitalent dat in verschillende Videoland producties heeft gespeeld, zoals De 12 van Oldenheim, de Videoland Academy Film De Sterfshow en natuurlijk Mocro Maffia. Naast acteren in Videoland Originals is Nasrdin de afgelopen tijd samen met het Videoland-team steeds meer nieuwe verhalen gaan ontwikkelen. Hier werd de enorme klik en een gemeenschappelijk gevoel geboren over welke verhalen verteld moeten worden.

Meer dan tien dramaseries per jaar
Hier houdt de ambitie op dramagebied niet op. Dit jaar zijn de dramaseries Ze Weten Alles Van Je, Moedermaffia, Hockeyvaders, Sleepers en Judas II nog bij Videoland te zien. In 2023 worden onder andere de eerder aangekondigde serie over Máxima – de duurste serie ooit in Nederland gemaakt – en de dramedy van Chantal Janzen over samengestelde gezinnen verwacht. Nieuwe series, zoals de crime comedy Jackson and Malony geschreven door Hans Teeuwen en Max Porcelijn, en de ontroerende serie Bennie, een zeer persoonlijk verhaal dat Barry Atsma maakt samen met scenarioschrijver Karen Holst van Pellekaan maken ook volgend jaar hun opwachting.

Persoonlijke verhalen
Twee Nederlandse persoonlijkheden die beiden weten hoe het is om het gesprek van de dag te domineren zijn André Hazes en Akwasi. Beiden zijn de afgelopen tijd door Videoland gevolgd en dit jaar nog zijn hun verhalen te zien bij Videoland. Alle kanten van hun reis van het afgelopen jaar, inclusief hun eigen stem en het tegengeluid, komen aan bod.

De documentaires die Videoland maakt, raken ook maatschappelijke thema’s. Een nieuwe titel dit jaar is Kees vliegt uit, een vervolg op het eerdere documentaire over Kees Momma, die in 2014 autisme voor een breed publiek bespreekbaar maakte.

Eva Jinek kennen we van haar messcherpe interview skills en haar gave om gevoelige onderwerpen aan te kaarten aan de talkshow tafel. In de nieuwe Videoland serie De Wereld van Eva gaat ze een stap verder en spreekt over intieme zaken, zoals het schuldgevoel van werkende moeders en seks na de bevalling. Ze doet het met humor en met het doel om het taboe en de schaamte te doorbreken en open gesprek te voeren over normale dingen in het leven van een vrouw.

Verborgen werelden
De crime titels van Videoland gooien werelden open, die anders verborgen blijven. Kijkers worden onderdeel gemaakt van het onderzoek in nieuwe series, zoals Bureau Dupin. Hier volgen we een burgercollectief bij hun speurtocht om onopgeloste moordzaken op te lossen. En hoe komt het toch dat Nederland een doorvoerland bij uitstek is voor de internationale wapenhandel? John van den Heuvel zoekt het uit in Wapenhandel.

Lief en leed
Op reality dating vlak is Videoland de pionier. Liefde komt in alle vormen en gedaantes. Naast nieuwe seizoenen van Tempation Island: Love or Leave, Prince Charming en Love Island gaan mensen ook op zoek naar de liefde in de Videoland-versie van Married at First Sight, waar, zoals in de Australische versie, het groepsexperiment centraal staat en gaan moeders op zoek naar dates voor hun zonen in Matched by Mum, gepresenteerd door Edson da Graça.

Vaste merken
Sterke en vaste merken bouwen is wat Videoland doet. Daarom komt Videoland met een nieuw seizoen van Echte Gooische Moeders en diverse spin-offs, waaronder de moederdagspecial. Ook komt Specials Forces VIPS terug met een tweede seizoen en Holland’s Next Top Model met oud-winnares Loiza Lamers als presentatrice. De modewereld is volop in verandering en in de exclusieve Videoland-reeks vallen alle beperkende wetten weg: iedereen mag meedoen, ongeacht maat, gender en andere aspecten.

Tot slot, nog het laatste woord aan Ellen van den Berghe, Hoofd Content Videoland: “Vandaag spreek ik de ambitie uit dat wij blijven pionieren, innoveren en dat onze ambitie om de absolute nummer 1 te worden staat als een huis. Samen met alle talentvolle makers in Nederland, want met vereende krachten weten wij altijd als eerste wat speelt in Nederland.”

Bron: RTL Nederland/BM

Bericht delen