Twee winnaars NTR Podcastprijs: De eenzame uitvaart en Tinnitus
maandag 2 september 2019

Twee winnaars NTR Podcastprijs: De eenzame uitvaart en Tinnitus

Céline Ottenburgh en Luke Thomas zijn de winnaars van de NTR Podcastprijs 2019, de jaarlijkse prijs voor aankomende podcastmakers. Zij delen de eerste prijs. In een spannende finale, zondagmiddag in De Brakke Grond in Amsterdam, lieten ze de andere acht genomineerden uit Nederland en België achter zich.

Céline Ottenburgh, studente aan het RITCS in Brussel, maakte met haar podcast De eenzame uitvaart een indrukwekkend verhaal over eenzame doden voor wie dichters een persoonlijk gedicht schrijven en dat voorlezen op hun begrafenis.

Luke Thomas van de Fontys School voor Journalistiek Tilburg maakte de originele podcast Tinnitus, waarin hij bij jonge en oude mensen met tinnitus op zoek gaat naar hun ‘piep’ om met deze geluiden een muziekstuk te componeren.

Het was alweer de 29e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende podcast- en radiomakers uitreikte. De genomineerde inzendingen waren afgelopen maand op zondag 4, 11, 18 en 25 augustus te beluisteren in Radio Doc op NPO Radio 1. De finale vond zondag 1 september plaats in De Brakke Grond in Amsterdam en werd gepresenteerd door Mijke van Wijk (foto). De programma’s zijn nog altijd te beluisteren op Soundcloud, via Facebook en als podcast in de iTuneswinkel. Ze zijn te vinden onder de zoekterm NTR Podcastprijs 2019.

Er werden nog twee prijzen uitgereikt. De publieksprijs, waarvoor gestemd kon worden via Facebook, ging naar Nooit meer samen jarig van Kasper Wienk. De Dutch Directors Guild prijs ging naar Anoniem intiem van Maarten Dallinga. De NTR wil met deze prijs, naast het vieren van het medium podcast, een podium bieden voor aankomende podcastmakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.

De jury onder voorzitterschap van coördinator van NPO Radio 1, Wim Eikelboom, was aangenaam verrast door het aantal van 54 inzendingen. Zowel de onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen onderzoeksjournalistiek, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit. De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral originaliteit, verhaalopbouw en kwaliteiten van de podcasthost willen aanmoedigen.

Uit het juryrapport:

De jury is zeer te spreken over De eenzame uitvaart. Het onderwerp wordt mooi neergezet, de verteller heeft een goede stem en de jury was onder de indruk van het literaire gehalte. Een aantal juryleden werd geraakt door de betrokken vertellers (bijvoorbeeld de Amsterdammers die met compassie vertellen over de mensen die onder erbarmelijke omstandigheden stierven) en een ander raakte betoverd door de poëzie. Hoewel het verhaal over eenzame uitvaarten vaker is verteld, vindt de maakster mooie momenten in haar interviews en bouwt die uit naar scènes waarin zij de kracht van stilte benut en laat zien veel aandacht voor details te hebben. Ook de professionele montage kan rekenen op lof van de jury. Toch heeft de jury twee punten van kritiek: de eerste is dat de maakster de rol van klassieke documentairemaker op zich heeft genomen en zich nog zal moeten ontwikkelen als podcasthost en de jury betreurt het dat het vertellersperspectief een aantal keer switcht, wat het geheel wat verwarrend maakte.

Ook over de originele aanpak van Tinnitus is de jury zeer te spreken. Een prettige tone-of-voice van de maker die meteen begint met een zoektocht naar ‘de piep’ van de verschillende personages. Het toewerken naar een muziekstuk is een mooie invalshoek en zorgt voor een spanningsboog. En de maker beweegt zich ongedwongen en ontwapenend door het materiaal. Punt van kritiek vindt de jury de stem, het stemgebruik en de voice-overs van de maker. De jury adviseert de maker een gedegen stemtraining. Ook de opbouw van het verhaal laat nog wel wat te wensen over, maar al met al beschouwt de jury Tinnitus als een ode aan sterke mensen die met de last van piepjes moeten leven.

Bron: NTR/BM
Foto: Lilian van Rooij

Bericht delen