dinsdag 16 januari 2018

Teeven wil wet tegen downloaden films en muziek

Het kabinet gaat het downloaden van films, muziek en e-boeken aanpakken. Dat schrijft staatssecretaris Teeven van Justitie aan de Tweede Kamer. Op dit moment laat de Nederlandse wet het toe dat iedereen ’thuiskopieën’ mag maken van films, elektronische boeken en muziek. Daarom is het downloaden van deze bestanden ook niet illegaal. Het aanbieden ervan is dat wel.

Het downloaden van een film of liedje zonder ervoor te betalen wordt in de plannen van Teeven onrechtmatig. Er komt daarmee geen boete of andere straf op. Wel maakt de wet het mogelijk voor rechthebbenden om op te treden tegen websites die films en muziek aanbieden waar auteursrechten op zitten. De rechter kan dan bepalen dat sites, ook buitenlandse sites zoals de bekende ’torrent’ site Pirate Bay, door ‘access providers’ onbereikbaar moeten worden gemaakt voor Nederlandse computers.

Teeven wil de zogenoemde thuiskopieheffing, een heffing op blanco cd’s en dvd’s, afschaffen. Bij dvd’s gaat het om ongeveer zestig cent per schijfje.

Bron: RTL Nieuws/3VOOR12

Bericht delen