Stemklonen van artiesten straks niet altijd meer welkom op YouTube
woensdag 15 november 2023

Stemklonen van artiesten straks niet altijd meer welkom op YouTube

YouTube geeft platenmaatschappijen vanaf 2024 meer handvatten om video’s te laten verwijderen met stemklonen van artiesten. Maar niet alles wordt zomaar weggehaald.

Binnenkort kunnen platenmaatschappijen aankloppen bij YouTube als ze vinden dat hun artiesten en bands zonder toestemming met kunstmatige intelligentie zijn gekloond. De videodienst onderzoekt de klachten en neemt vervolgens een beslissing. “Niet alle content wordt verwijderd van YouTube”, waarschuwt de dienst in een aankondiging.

Het gaat volgens YouTube specifiek over ‘AI-gegenereerde muziek waarin de zang- of rapstem van een artiest wordt nagedaan’. Het bedrijf overweegt bij het mogelijk verwijderen of de video deel uitmaakt van nieuwsverslaggeving, een analyse of kritiek op de namaakstemmen. Maken AI-liedjes daar geen deel van uit, dan zal een platenlabel in de praktijk waarschijnlijk vrij snel gekloonde stemmen verwijderd kunnen krijgen.

Al veel nepmuziek te vinden op YouTube
Op YouTube staan veel video’s waarin de stijl van bekende artiesten wordt nagedaan. Daarover is veel discussie. Het gesprek hierover ontstond toen een anoniem TikTok-account met de naam Ghostwriter een nummer online zette dat zogenaamd door Drake en The Weeknd was gemaakt.

In dit nummer, Heart On My Sleeve, worden de stemmen van de artiesten gebruikt. Zo lijkt het alsof ze nieuwe teksten rappen en zingen, terwijl ze dat in werkelijkheid nooit hebben gedaan.

Dit gebeurt allemaal met kunstmatige intelligentie. Software analyseert stemmen en intonatie van de artiesten en kan op basis daarvan in dezelfde stijl nieuwe nummers maken.

Nog geen duidelijke regels over AI-klonen in de wet
Met de nieuwe maatregelen sorteert YouTube voor op de regelgeving en komt het bedrijf tegemoet aan de wensen van platenmaatschappijen. Want het is nog niet in de wet vastgelegd waar de grenzen precies liggen op het gebied van wat wel en niet mag met stemklonen van artiesten.

Overigens wil YouTube vanaf volgend jaar sowieso meer transparantie over AI in video’s. Het bedrijf schrijft dat videomakers voortaan labels moeten gebruiken als ze realistische AI-beelden hebben gebruikt.

Het is nog niet duidelijk wat er precies valt onder de definitie realistisch AI-beeld. Wel benoemt de dienst dat nepbeelden kijkers kunnen misleiden, zeker als niet wordt gemeld dat de video’s geen echte beelden bevatten.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen