Screenforce roept markt op om nieuwe online luidheidsnorm te omarmen
donderdag 16 december 2021

Screenforce roept markt op om nieuwe online luidheidsnorm te omarmen

De Nederlandse online publishers, aangesloten bij Screenforce, doen een oproep aan adverteerders en producenten van commercials om de nieuwe luidheidsnorm voor online commercials te omarmen.

De introductie van de door de European Broadcast Union (EBU) ontwikkelde norm vormt de oplossing voor de grote verschillen in luidheid, die aanwezig kunnen zijn tussen online content en online commercials. De online kijkers hebben profijt van deze introductie: zij zullen geen verschil in luidheid meer ervaren tussen de content en de commercials. Dat komt omdat de content al uitgeserveerd wordt op deze EBU luidheidsnorm.

Bestaande norm voor TV uitgebreid naar online
De introductie van deze luidheidsnorm is in feite een uitbreiding van de bestaande EBU luidheidsnorm, beter bekend als de EBU R128. Hierin is een luidheidsnorm van -23 LUFS opgenomen. De uitbreiding voor online commercials heeft de EBU in juni gepubliceerd onder de naam R128 s2. De Nederlandse online publishers, die bij Screenforce zijn aangesloten, zullen in de nabije toekomst bij de intake van online commercials controleren of deze ook voldoen aan de norm. Hierop vooruitlopend roepen zij adverteerders en producenten van commercials nu al op om de luidheid van de commercials op de luidheidsnorm van -23 LUFS aan te leveren. Dit geldt voor alle online video campagnes, voor zowel direct buy als programmatic ingekochte campagnes en voor met VAST en met VPAID aangeleverde commercials.

Bij Screenforce aangesloten online publishers
In totaal zijn vijftien video platforms bij Screenforce aangesloten, hetzij rechtstreeks, hetzij via hun partnership met Ad Alliance. De vijftien merken zijn NPO Start, RTL XL, Videoland, DPG Media, Discovery, ESPN, Ziggo Sport, Eurosport, 24Kitchen, Comedy Central, MTV, Spike, National Geographic, XITE en KIJK.

Nieuwe norm reeds door VIA geaccepteerd
De nieuwe norm is een uitbreiding van de bestaande R128 norm, die de EBU al in 2011 voor TV heeft gepubliceerd. De nieuwe versie van de luidheidsnorm is opgenomen in de technische specificaties voor aanlevering van TV en online commercials op de website van Screenforce. Op 22 juni heeft de Taskforce Online Video van VIA Nederland haar derde editie van het Online Video Handboek gepubliceerd. Technische standaarden, waaronder de nieuwe luidheidsnorm, zijn opgenomen in dit handboek.

Consument krijgt een betere ervaring
De nieuwe luidheidsnorm zorgt ervoor dat er geen verschillen zitten in het luidheidniveau van verschillende commercials op de Nederlandse videoplatforms. De consument zal geen verschil meer ervaren tussen de luidheid van een commercial en van de content. Dit omdat de content wel al genormaliseerd is op de R128 norm.

Gesprekken over luidheidsproblemen veroorzaakt door online devices
Verschillende online devices kunnen nog wel verschillende geluidsbelevingen geven. Dit probleem heeft een technische oorzaak waar de online publishers geen rol in hebben. Voor het vinden van een oplossing lopen momenteel gesprekken tussen de fabrikanten van de devices en de European Broadcast Union.

Bron: Screenforce/BM

Bericht delen