dinsdag 16 januari 2018

Ster eens met onderzoek beperking online reclame

De Ster begrijpt een onderzoek naar het aan banden leggen van online reclame op de sites van de Publieke Omroep. “Beperkingen voor reclame op televisie en radio bij de Publieke Omroep is al in de Mediawet geregeld. Natuurlijk moeten die opties ook voor online bekeken worden”, aldus Arian Buurman, algemeen directeur bij de STER.

Eerder zei minister Plasterk dat advertenties op websites van de Publieke Omroep aan banden gelegd moeten worden. De Publieke Omroep zou hiermee de kranten hinderen. Buurman schrikt niet van die opmerking.

Buurman: “Het gaat er om wat de minister wil onderzoeken en dat daar goed naar gekeken wordt. We zijn gewend om met beperking om te gaan. We doen het al anders dan de commerciëlen, dat is inherent aan de Ster. Op televisie en radio hebben wij half zoveel reclamemogelijkheden als de commerciëlen. Dat is mediawettelijk geregeld en dat is logisch.”

De Ster verzorgt de reclame voor de Publieke Omroep. “Je kunt duidelijk stellen dat een moderne Publieke Omroep ook internet kiest als distributievorm. Daar hoort ook reclame bij, dat is aantrekkelijk voor de adverteerder en het scheelt de belastingbetaler uiteindelijk geld”, stelt Buurman.

Een belangrijk deel van de mediabegroting wordt door de markt gefinancierd. Buurman vervolgt: “Het is wel de vraag of de belastingbetaler op moet draaien voor een buitenlandse aandeelhouder. Maar dat is een beslissing voor de politiek en niet aan de Ster.”

Nu de Publieke Omroepen steeds intensiever op internet aanwezig zijn, voelt De Telegraaf de concurrentiedruk toenemen. In de digitale kanalen ziet De Telegraaf juist financiële groeikansen. Ad Swartjes, bestuursvoorzitter van Telegraaf Media Groep riep eerder al op om de Ster af te schaffen. Met publiek geld begeven de omroepen zich namelijk snel richting het terrein waar de toekomst van commerciële uitgeverijen ligt: internet.

Buurman haalt een wetmatigheid op de mediamarkt aan: “De adverteerder wil daar zitten waar bereik wordt gegenereerd. Op het moment dat een digitaal kanaal substantieel bereik gaat genereren, en je een aanvullend bereik krijgt, dan wordt het interessant. Uitzending Gemist is bijvoorbeeld een welkome aanvulling. Lineair blijf natuurlijk een factor van formaat, mensen kijken nog steeds tot drie uur per dag lineair televisie. Maar het gedeelte non-lineair kijken, dat zal stijgen.”

Het echte probleem van de kranten, zo meent Buurman, is dat ze ‘minder gelezen worden’. “Het bereik is de afgelopen jaren gedaald. De adverteerder gaat daar naartoe waar hij bereik kan genereren. Mensen consumeren het nieuws anders, de krant krijgt een ander soort functie.”

Bericht delen