dinsdag 16 januari 2018

Kabinet schrapt wet marktconcentraties

Mediabedrijven krijgen van het kabinet vanaf volgend jaar weer ruim baan om te groeien. Er komt namelijk een einde aan de jarenlange beperking van hun marktaandeel. De regel die bijvoorbeeld stelt dat een concern maximaal 35 procent van de dagbladmarkt in bezit mag hebben, behoort per 1 januari tot het verleden.

Minister van Bijsterveldt (Media) stuurt vrijdag een brief naar de Tweede Kamer waarin ze meldt de zogeheten tijdelijke wet mediaconcentraties, die in juni 2007 in werking trad, te schrappen. Daarmee vervalt ook de bovengrens voor belangen die ondernemingen willen bezitten in meerdere media tegelijk, zoals dagbladen, internet, radio en televisie.

Van Bijsterveldt: “We liepen te zeer het risico dat vooral regionale bladen in de toekomst niet meer overeind konden blijven”. Daarnaast wil het huidige kabinet de multimediale ontwikkeling van bedrijven juist bevorderen, aldus de minister. De vrees voor marktconcentraties wordt door kartelwaakhond NMa weggenomen. “Daar heb je geen aparte regels vanuit OCW voor nodig”, vindt Van Bijsterveldt.

Bron: De Telegraaf

Bericht delen