dinsdag 16 januari 2018

Personeel Wereldomroep start wereldwijde petities

De medewerkers van Radio Nederland Wereldomroep willen het kabinet-Rutte en de Tweede Kamer overtuigen eerst aan te geven wàt Den Haag de komende jaren van de Wereldomroep verwacht, en er daarna pas een prijskaartje aan te hangen. Het personeel vindt dat het bezuinigingsbedrag voor de Publieke Omroep (rekenkundig: min 22 procent) geen vertrekpunt van de discussie moet zijn, maar dat het takenpakket van een op de toekomst toegesneden Wereldomroep de doorslag moet geven. Helderheid over de overheveling van OCW naar Buitenlandse Zaken, over het takenpakket ( en de bijbehorende financiën) vindt het onlangs opgerichte Actiecomité een minimumvereiste.

“Het kan niet zo zijn dat RNW nu moet meedraaien in een bezuinigingsronde van OCW bij de Publieke Omroep van tweehonderd miljoen, en dat we in 2013 nog eens moeten meedraaien in de bezuinigingen van negenhonderd miljoen bij Buitenlandse Zaken. We snappen heus wel dat er aan de bezuinigingswind niet valt te ontkomen, maar wij vrezen dat de Haagse politiek nu het kind met het badwater aan het weggooien is,” aldus woordvoerder Iede de Vries van het bedrijfsbrede actiecomité.

Deze week hebben de RNW-medewerkers een wereldwijde petitie in omloop gebracht: via de meertalige website www.radionetherlands4u.nl. Luisteraars en internetbezoekers wordt gevraagd een oproep aan het Nederlandse parlement te ondertekenen. In de oproep wordt het belang van het voortbestaan van de Wereldomroep voor deze landen en taalgebieden benadrukt. Op de verscheidene sites van de talenafdelingen stromen inmiddels de reacties bij honderden binnen. De luisteraars pleiten voor het in stand houden van de Nederlandse uitzendingen. Op die actiesites kunnen buitenlandse luisteraars ook een testimonial (‘eigen brief’) voor de Tweede Kamer achterlaten, of een ingesproken videoboodschap.

“We krijgen nu al vragen van allerlei buitenlandse ambassadeurs in Den Haag. Natuurlijk zijn we als medewerkers blij met elke steun die we kunnen krijgen. Maar we beseffen dat de knoop uiteindelijk door Den Haag moet worden doorgehakt. Misschien dat premier Mark Rutte zich er zelf mee moet gaan bemoeien. Maar laat het dan om de inhoud gaan, om het door velen geroemde internationale aanzien van Nederland, en niet alleen om nattevinger-rekenwerk,” aldus het actiecomité.

Bron: Wereldomroep/Broadcast Magazine

Bericht delen