NPO lanceert NPO Samen
maandag 8 juni 2020

NPO lanceert NPO Samen

Voormalig staatssecretaris Martijn van Dam is sinds september 2017 lid van de Raad van Bestuur van de NPO en belast met technologie en innovatie. Aan NRC heeft hij gemeld dat de NPO is gestart met NPO Samen.

Martijn van Dam: “Stel je wilt Boer Zoekt Vrouw kijken, samen met vrienden die aan de andere kant van het land zitten. Dan kun je nu de testversie van de nieuwe dienst NPO Samen gebruiken. Daarmee kijk je online naar een programma, terwijl aan de zijkant van het scherm je vrienden te zien zijn – net als in Zoom of Google Meet – met wie je kan praten over het wendbare liefdesleven van boer Geert.”

NPO Samen was eigenlijk bedacht voor het Eurovisie Songfestival, maar toen dat niet doorging bleek de dienst ook geknipt voor de coronatijd, waarin mensen veel thuiszitten.

NPO Samen

Martijn van Dam kan mooie cijfers laten zien. Sinds de coronacrisis steeg het bezoek aan het gratis on-demand platform NPO Start van 2 miljoen naar 2,5 miljoen bezoekers per week. De betaaldienst NPO Plus heeft inmiddels 300.000 abonnees. Van Dam: “Dat betekent ook verjonging: onlinekijkers zijn gemiddeld een stuk jonger dan tv-kijkers. Dit jaar gaan we meemaken dat jongeren (20-34 jaar) meer tijd besteden aan on demand kijken dan aan lineair kijken. Vorig jaar was dat nog 40 procent van de tijd. Online wordt zo gelijkwaardig aan lineaire tv. Sneller dan verwacht.”

Minister Arie Slob van OCW vindt dat de NPO te weinig inzet op NLZiet, de gezamenlijke videodienst van de NPO, RTL en Talpa. Van Dam deelt de mening van Slob niet. “NLZiet wordt in toenemende mate een alternatief voor het tv-abonnement. Dat is het deel van de markt waar we moeten wezen. Ik ijver voor een extra, goedkoper basisabonnement op de dienst, dat geen toegang geeft tot alle videocontent, maar wel tot alle livezenders en een week terugkijken naar NPO, RTL en Talpa. Daarmee zouden we NLZiet een behoorlijke boost kunnen geven.”

Bij NPO Samen wordt samengewerkt met het technologiebedrijf Sceenic, dat vorig najaar als één van de drie winnaars uit de bus kwam bij de Innovatie Challenge rond het Eurovisie Songfestival. Het complete interview met Martijn van Dam is te vinden op de website van NRC.

Bron: NRC/BM

Bericht delen