Nieuwe podcastserie Het Dialectenbureau van Omroep MAX
woensdag 12 april 2023

Nieuwe podcastserie Het Dialectenbureau van Omroep MAX

In de negendelige podcastserie Het Dialectenbureau maakt professor Marc van Oostendorp een vrolijke reis door Nederland. Samen met bekende ambassadeurs uit heel Nederland plaatst hij het dialect op een voetstuk.

Want ‘dialecten dreigen te verdwijnen’, of toch niet? Het Dialectenbureau van Omroep MAX is vanaf maandag 17 april wekelijks te beluisteren op NPO Luister en alle bekende podcastplatforms.

In de reeks doet Marc van Oostendorp onderzoek naar de functie, schoonheid en huidige staat van het dialect in Nederland. Als taalkundige en dialectoloog geldt Marc als een absolute autoriteit op het gebied van dialect, maar hij doet zijn onderzoek niet alleen. In negen afleveringen ontmoet hij tal van dialectsprekers uit het hele land, die een lans breken voor hún dialect.

Van Jack Poels (Limburgs) tot Katinka Polderman (Zeeuws) en van SMIB (Straattaal) tot TikTok Tammo (Gronings); heel Nederland komt aan bod. De luisteraar van Het Dialectenbureau krijgt antwoord op de vraag waarom het dialect nog altijd zo diep in onze ziel verankerd zit en wat dat te maken heeft met nostalgie, traditie, verzet, strijd, trots en verbinding.

Het thema van de eerste aflevering is Verzet: van de Friezen die vechten voor een eigen taal, de jeugd in de Bijlmer die zich met straattaal afzet, tot Bennie Jolink die het woord ‘boerenlul’ heeft omarmd als geuzennaam en de kloof tussen stad en platteland al in 1981 constateerde. Maar wie goed luistert, ziet vooral veel overeenkomsten tussen deze dialectsprekers. Het Dialectenbureau is een co-productie van Omroep MAX en Visionair Ordinair.

Bron: Omroep MAX/BM
Foto: Saskia Aukema/MAX

Bericht delen