Nederlandse mediabedrijven gaan samen met Google onderhandelen
donderdag 9 juni 2022

Nederlandse mediabedrijven gaan samen met Google onderhandelen

Nederlandse mediabedrijven willen deze zomer gezamenlijk met Google onderhandelen over het betalen voor het gebruik van hun nieuwsberichten. Ze hebben daarvoor een nieuwe auteursrechtenorganisatie opgericht, meldt het Financieel Dagblad.

Tot de groep behoren de twee grote uitgevers DPG en Mediahuis en NPO, RTL Nederland en Talpa Network. Ook kleinere mediabedrijven als WPG Uitgevers, FD Mediagroep en BDUmedia hebben zich erbij aangesloten.

In totaal zijn inmiddels dertien nieuwsorganisaties betrokken bij het initiatief, genaamd de Collectieve Beheersorganisatie (CBO). Voordat de groep mag onderhandelen, moet deze eerst goedgekeurd worden door het College van Toezicht Auteursrechten.

Het initiatief volgt op een wijziging van de Europese copyrightwetgeving. Daarin staat dat uitgeverijen een vergoeding van online platforms kunnen vragen voor het weergeven van hun berichten.

Europese uitgevers verzetten zich de afgelopen jaren tegen de macht van Google en andere platforms en riepen toezichthouders op om onderzoek te doen. De platforms hebben zich voor miljarden aan advertentie-inkomsten toegeëigend, vinden de uitgevers.

Google maakte onlangs bekend al met ruim driehonderd nieuwsuitgevers uit Nederland en andere EU-landen afspraken te hebben gemaakt over het betalen voor hun nieuws.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen