Leer hoe je ongewenste objecten uit je foto’s verwijdert in Photoshop
dinsdag 1 november 2022

Leer hoe je ongewenste objecten uit je foto’s verwijdert in Photoshop

Laten we het toegeven: zelfs de meest getalenteerde fotografen kunnen het slachtoffer worden van een incidentele camera flunder die ons achterlaat met een foto waarvan we wensen dat we die niet meer kunnen zien. Of je cameraman nu iets te enthousiast was over die eekhoorn in het park of je hebt gewoon een ongelukkige hoek, er kan een moment komen dat je een ongewenst object uit je foto moet verwijderen.

Maar, Photoshopper opgelet: dingen uit afbeeldingen verwijderen is niet zo eenvoudig als je zou denken. Op het moment dat je met de pixels gaat knoeien, geeft Photoshop al zijn gebreken prijs. Als je niet weet wat je doet, gaat die puist op je neus misschien nooit meer weg! In deze blogpost leer je hoe je in Photoshop objecten uit foto’s verwijdert zonder ze belachelijk te maken, zodat je je zekerder voelt om dergelijke taken in de toekomst weer aan te pakken. Met nuttige tips en voorbeelden in het hele artikel en downloadbare spiekbriefjes aan het einde van het artikel die u indien nodig kunt raadplegen, gaan we aan de slag met het uitzoeken van de tips.

Hoe verwijder je objecten uit foto’s in Photoshop?
Het eerste wat je moet weten is dat er geen ‘one size fits all’ benadering is voor het verwijderen van objecten uit foto’s. Met andere woorden, er is geen magische knop die alles wat je wilt kan verwijderen, op welke manier dan ook, elke keer weer. U zult verschillende hulpmiddelen en technieken gebruiken, afhankelijk van de foto die u bewerkt, het object dat u wilt verwijderen en het gewenste resultaat. Laten we eens kijken naar enkele opties.

Maskeren
Maskeren is de meest gebruikte methode om objecten uit foto’s te verwijderen. Het werkt door het object dat u wilt verwijderen te bedekken met een zwarte of witte vorm, een ‘masker’ genaamd. Zodra u uw masker hebt gemaakt, kunt u het losmaken van het object dat u wilt verwijderen en het gebruiken om het object dat u wilt behouden te bedekken. Deze techniek is vooral nuttig voor het verwijderen van grote objecten die in het midden van je opname staan. Je kunt elke gewenste vorm voor je masker maken en zelfs afbeeldingen gebruiken als je de hele achtergrond wilt vervangen.

Retoucheren
Als je de Retoucheer Gereedschappen van Photoshop hebt ingeschakeld, ben je al halverwege. De retoucheer gereedschappen omvatten de Healing Brush, Patch, Smudge en Dust & Scratch verwijdering, die geweldige gereedschappen zijn om kleinere objecten uit je foto’s te verwijderen. De Healing Brush werkt net als een spons en kan u helpen om vlekken en andere kleine objecten van uw foto’s te verwijderen. Het Patch-gereedschap is vergelijkbaar met de Kloonstempel, waarmee u een deel van uw afbeelding kunt vervangen door een ander deel. Met het gereedschap Smudge kun je randen vervagen, zodat het lijkt alsof het object dat je wilt verwijderen uit het kader is gestoten. Hoewel geen van deze gereedschappen een object volledig uit uw foto verwijdert, helpen ze het uiterlijk ervan te minimaliseren zodat het minder opvalt.

Kloonstempel
Het Kloonstempel is een van de meest gebruikte en meest effectieve gereedschappen voor het bewerken van afbeeldingen in Photoshop. Wanneer je dit gereedschap gebruikt, maak je in feite een kopie van de pixels die onder je penseel zitten en pas je die gekopieerde pixels toe op een ander deel van je afbeelding. Je kunt dan met je penseel over het gebied schilderen dat je wilt vervangen en voorzichtig je muis loslaten om de gekopieerde pixels te mengen met de bestaande pixels in de afbeelding. De Kloonstempel is een geweldig hulpmiddel als u grote objecten uit uw foto’s wilt verwijderen. Het is ook handig als u delen van een afbeelding wilt kopiëren en plakken in een andere afbeelding. Aangezien u met de Kloonstempel pixels kunt kopiëren uit een deel van een afbeelding en deze in een ander deel van uw afbeelding kunt plakken, is het een superhandig hulpmiddel om in uw gereedschapskist te hebben.

Photoshop

Achtergrondgum
Als u op zoek bent naar een snelle en eenvoudige manier om kleine objecten uit uw afbeelding te verwijderen, zoals een bord of een boom, is de Background Eraser misschien precies wat u nodig hebt. Dit handige hulpmiddel detecteert automatisch de randen van uw afbeelding en stelt u in staat een kader aan te klikken en te slepen rond het gebied dat u wilt wissen. Zodra u uw kader hebt gemaakt, klikt u op de knop ‘Wissen’ en Background Eraser zal uw kader gebruiken om de achtergrond automatisch te verwijderen. Dit gereedschap is niet perfect, maar het is een prima optie als je een object snel en gemakkelijk wilt verwijderen. Vergeet niet dat Background Eraser het beste werkt met kleine objecten zoals borden en bomen, als u de achtergrond van een foto moet verwijderen raden wij u aan photopost of https://nl.depositphotos.com/bgremover.html te gebruiken.

Conclusie
Het verwijderen van objecten uit foto’s is een veelvoorkomende taak waar velen van ons vroeg of laat mee te maken krijgen. De beste aanpak voor het verwijderen van objecten uit foto’s hangt af van de situatie, maar de volgende gereedschappen kunnen helpen: de Healing Brush, Patch, Smudge en Dust & Scratch verwijderen, de Clone Stamp en de Background Eraser. Houd deze gereedschappen dus in gedachten wanneer u objecten uit uw foto’s moet verwijderen. Misschien gebruikt u ze zelfs regelmatig. Met een beetje oefening verwijdert u objecten in een mum van tijd als een pro.

Bron: Depositphotos

Bericht delen