KRO-NCRV presenteert levensbeschouwelijke kieswijzer
dinsdag 16 januari 2018

KRO-NCRV presenteert levensbeschouwelijke kieswijzer

KRO-NCRV presenteert een levensbeschouwelijke kieswijzer waarin ethische kwesties en morele dilemma’s de doorslag geven bij de keuze voor een partij. KRO-NCRV biedt hiermee een aanvulling op de andere stemwijzers waarin deze onderwerpen relatief weinig aan bod komen.

De levensbeschouwelijke kieswijzer bestaat uit 22 vragen, verdeeld over 5 categorieën (medisch-ethisch, zorg, solidariteit, multiculturele samenleving en duurzaamheid). Er staan stellingen in over bijvoorbeeld embryoselectie, feestdagen, stervenshulp en vluchtelingenopvang. Het aantal antwoordmogelijkheden per vraag is verschillend, variërend van twee tot en met vijf.

De dertien fracties die op dit moment in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, zijn benaderd. Tien ervan hebben hun medewerking verleend door hun standpunten over de gedetailleerde standpunten te formuleren en te delen met de makers van de levensbeschouwelijke kieswijzer.  De PVV, Partij voor de Dieren en Denk hebben besloten van deelname af te zien en zijn niet meegenomen in het resultaat.

KRO-NCRV biedt de levensbeschouwelijke kieswijzer aan als ondersteuning voor kiezers die verdieping zoeken bij hun politieke meningsvorming, zegt Leo Fijen, hoofd Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. “Bij de andere kieswijzers komen ethische vraagstukken er wat bekaaid vanaf, terwijl ze raken aan de fundamentele vragen die mensen bezighouden. Daarom geven wij meerdere antwoordopties die mensen hopelijk tot nadenken aanzetten”. Uit de kieswijzer blijkt volgens Fijen dat de verschillen tussen de partijen niet alleen langs religieuze scheidslijnen te lopen. “Er wordt zeer verschillend gedacht over vragen rond euthanasie en het opgeven van christelijke feestdagen.”

KRO-NCRV besteedt op 26 februari in de programma’s Kruispunt en Jacobine op Zondag aandacht aan de levensbeschouwelijke kieswijzer. Je vindt de kieswijzer hier.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen