dinsdag 16 januari 2018

KRO-NCRV Digitaal lanceert journalistiek virtual reality project

Hoe is het om een verward mens te zijn? KRO-NCRV vangt in het bijzondere virtual reality project De Verwarde Man de beleving van een man in psychose. De zogenaamde ‘verwarde mens’ die vaak in het nieuws is, is in dit het geval een gewone getrouwde man met een dochtertje.

Tijdens zijn psychoses verkeert hij in schemergebied waarin de werkelijkheid wordt vermengd met fantasie en wanen. Dan kan het zo uit de hand lopen dat hij in aanraking komt met de politie.
 
In deze unieke VR-ervaring kom je als het ware in het hoofd van deze man terecht en beleef je de psychose. Zodra je de bril opzet, zit je in zijn woonkamer en ben je de hoofdpersoon van het verhaal. Je merkt hoe je wordt meegesleurd in een psychose, waarbij de blik op de werkelijkheid volledig vertroebelt. Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van Jeroen Zwaal die vijf psychoses doormaakte. Op basis van zijn verhaal is een geanimeerde experience gemaakt.
 
De Verwarde Man is het eerste virtual reality project van onderzoeksjournalistiek programma De Monitor. Het programma maakte meerdere uitzendingen over het onderwerp maar zocht naar mogelijkheden om de kijker te laten ervaren hoe is het is om de grip op de werkelijkheid te verliezen.
 
Volgens Hans Laroes, hoofdredacteur journalistiek KRO-NCRV, laat De Verwarde Man zien hoe virtual reality een zinvolle journalistieke invulling kan zijn. “We proberen telkens nieuwe vertelvormen uit en onderzoeken welke platformen en manieren de meeste impact hebben. Met De Verwarde Man laten we mensen ervaren wat de scheidslijn is tussen normaal en verward. Daarmee brengen we nuance aan. Oordelen over anderen is makkelijk, totdat je zelf in hun schoenen hebt gestaan.”
 
De Verwarde Man is beschikbaar voor iOS en Android (cardboardversie) en in de Oculus Store voor de Gear VR.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen