Flikken de Podcast: licht, camera en geluid kunnen niet zonder elkaar
vrijdag 7 april 2023

Flikken de Podcast: licht, camera en geluid kunnen niet zonder elkaar

Er zijn vakmensen die ervoor zorgen dat Flikken Maastricht er goed uit ziet en klinkt zoals het hoort te klinken. Drie departementen die onmisbaar zijn voor elke tv productie: licht, camera en geluid.

Deze driehoek kan niet zonder elkaar. Er komt veel meer kijken bij de opnames dan alleen een camera richten en geluid opnemen. Want hoe neem je het geluid op van een achtervolgingsscène? En waardoor ziet die verhoorkamer er zo spannend uit? Je hoort het allemaal in de tweede aflevering van Flikken de Podcast.

In deze aflevering hoor je onder anderen Georges Bossaers. Hij is vanaf de eerste dag van Flikken Maastricht verantwoordelijk voor het geluid van de serie. “We zijn een soort familie geworden die gezellige uitjes heeft en daar komt dan iets moois uit.” Hij heeft het over scènes die op locatie worden opgenomen. Maar ook de mensen verantwoordelijk voor de camera komen aan het woord. Zij vertellen in de podcast al hun geheimen.

Luister hier Flikken de Podcast over licht, camera en geluid.

Geluidsman Georges heeft een kar waar het geluid op binnen komt. Lawaai op de achtergrond kan hij eruit filteren. “Ik verdeel het geluid in sporen zodat je in de afwerking, de montage, keuze hebt wat je doorlaat.” Geritsel van kiezels van een pad waar de acteurs overheen lopen, wil je niet te hard horen bijvoorbeeld. Maar de geluidsman moet ook alle teksten van de acteurs weten.

Soms hebben acteurs een zender om ze duidelijk te horen. Deze zit zorgvuldig verstopt in de kleding of in het haar. Maar meestal wordt het geluid opgenomen met een zogenaamde boom, een richtmicrofoon. Je weet wel, zo’n hengel met een microfoon eraan die boven het hoofd van de acteur wordt gehouden.

Verder vertelt onder anderen Edwin Bakker over zijn werk op de set van Flikken Maastricht. Edwin is gaffer; hoofd licht en lampen. Want het verhaal bepaalt het licht. Is het avond, ochtend, donker of juist een zonnige dag? Dat is allemaal bepalend voor welk licht op de set nodig is.

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen