EO-podcast over het leven van jonge voetbaltalenten
maandag 15 juni 2020

EO-podcast over het leven van jonge voetbaltalenten

In de nieuwe EO-podcast De Fragiele Droom volgt Thomas van Veen de broers Feliciano (15) en Illaijh (14) de Ruijter. Ze dromen, net als veel leeftijdsgenoten, van een professionele voetbalcarrière en doen hard hun best dit doel te bereiken.

Feliciano speelt in de jeugd bij ADO Den Haag; Illaijh bij Feyenoord. Toch is de kans om de absolute top te halen klein. Wat komt er als jeugdspeler op je af? De Fragiele Droom schetst het dagelijks leven van het gezin De Ruijter en geeft zo een kijk in het leven van een voetbaltalent.

“Ik kom in het amateurvoetbal best veel jongens tegen die ooit in de jeugd bij een profclub hebben gespeeld”, vertelt Van Veen. “Een enkeling van hen ziet leeftijdsgenoten terug op tv, maar dat zijn uitzonderingen. De kans is groter dat je als jeugdspeler het profvoetbal niet haalt. Wanneer je op jonge leeftijd wordt weggestuurd, doet dat iets met je. Je hebt immers jarenlang voor voetbal geleefd. Daarom wil ik in deze podcast laten horen hoe het dagelijks leven van zo’n talent eruitziet. Welke impact heeft voetbal op alle andere onderdelen van het leven?”

Bij de broers thuis in Maassluis spreekt Van Veen met moeder Angelique over het leven vol spanning, verwachting, onzekerheid en gedroomd succes. De situatie is niet altijd makkelijk. Zo kreeg Angelique te maken met serieuze gezondheidsproblemen en leeft het gezin van een uitkering. Zoon Illaijh heeft een duidelijk doel: een groot contract. “Dan kan ik voor mijn familie zorgen. Later ga ik heel veel terugdoen. Het gaat goedkomen.”

De Fragiele Droom bestaat uit vijf afleveringen. De komende weken verschijnt elke vrijdag een nieuwe aflevering van De Fragiele Droom. De afleveringen zijn te beluisteren via iTunes, Spotify, de website van NPO Radio 1 en de NPO Radio 1-app.

Bron: EO/BM
Foto: Willem Jan de Bruin/EO

Bericht delen