Een live moment is niet voor even, maar voor je hele leven
vrijdag 7 maart 2025

Een live moment is niet voor even, maar voor je hele leven

Als mens werkzaam in de media weet je als geen ander: het juiste publiek vinden, ze betrokken krijgen én behouden is in dit mediatijdperk geen sinecure. In dat licht was ik gefascineerd door een artikel in het Amerikaanse sportblad Slam Magazine. Hierin werd zeer lovend gesproken over de AC Momento app.

Het is een app die voor jou precies bijhoudt welke sportwedstrijden je allemaal bezocht hebt, aangevuld met allerlei automatisch gegeneerde en gepersonaliseerde data en foto’s passend bij dat evenement. Een mooi voorbeeld van hoe een bedrijf intapt op bestaande experiences, hierop extra verdieping biedt en daardoor wereldwijd een actieve gebruikersgroep weet aan te boren.

Het doel van deze app is eigenlijk heel simpel: sportfans hun live sportervaringen vast te laten leggen, te personaliseren en te delen. Zo kan je via AC Momento (AC staat trouwens voor Athletic Club) bijhouden welke wedstrijden je allemaal hebt bijgewoond en officieel vastleggen (want de app is ook gratis verkrijgbaar in Nederland) dat je in 2019 in de Kuip was bij de 6-2 overwinning van Feyenoord op Ajax, dat je tijdens je vakantie in Florida zowaar LeBron James live hebt zien spelen in de tijd dat hij het Miami Heat-shirt droeg en dat je op de Roland Garros tribune een traantje wegpinkte bij de laatste partij van Nadal. De app verrijkt vervolgens jouw ‘momento’ met gedetailleerde wedstrijdinformatie. Je kan dit alles dan nog verder personaliseren met eigen notities, foto’s of soortgelijke content van vrienden.

Gemiste kans?
Toevalligerwijs heb ik voor diverse Eredivisieclubs soortgelijke ideeën mogen uitwerken, maar de makke was dat deze vraag altijd vanuit één specifieke club kwam, geredeneerd vanuit het clubbelang om meer tickets te verkopen of het eigen clubgevoel verder te stimuleren en hierop te kapitaliseren. Begrijpelijk en logisch natuurlijk, maar daardoor voelde het altijd wel erg niche en ééndimensionaal. Want hoeveel mensen die fan zijn van een Eredivisie-middenmoter zullen zo’n app echt actief blijven gebruiken?

Bij deze exercities gebruikten we altijd Web3-technologie, omdat in de vraag ook altijd besloten zat dat het gekoppeld moest worden aan de ticketverkoop van zo’n individuele club. Dan moet je natuurlijk wel zeker weten dat diegene echt de eigenaar is van een ticket voor een wedstrijd die bezocht gaat worden. We kwamen met deze oplossingen nooit voorbij de pilotfase. Want bottom line: het idee was interessant, pilots werken, maar implementatie bleek in Nederland vanwege financiële beperkingen bij voetbalclubs helaas niet haalbaar. Er moest vooraf geïnvesteerd worden (met name in de Web3-technologie), dat kregen we nooit opgelijnd met de wens van zo’n voetbalclub om gelijk geld te genereren.

We kwamen met deze
oplossingen nooit
voorbij de pilotfase

Hoe anders is het in de UK of de USA. Daar zie je wel veel lanceringen en heuse, volwaardige diensten ontstaan. Zakenman en investeerder Mark Cuban, bekend van onder andere het programma Shark Tank en zijn eigenaarschap van de basketbalclub Dallas Mavericks, experimenteert hier bijvoorbeeld al een tijdje mee. Hij wil kijken of hij zijn Mavericks ticketing helemaal via de blockchain-technologie kan laten lopen.

Het idee achter AC Momento
Maar we dwalen af. Terug naar de kern: de Athletic Club Momento app, opgericht door ex-Head of Sports van Snapchat John Brennan. Hij begon na zijn Snapchat-avontuur een voetbalshirt-veilinghuis dat hij middels een partnership met Sotheby’s succesvol uit de grond stampte. Hij wist toen al grote investeerders en sportnamen aan zich te verbinden. Zo haalde hij onder andere flink geld op via het Serena Williams VC fonds en wist hij Lionel Messi, Thierry Henry en Jack Grealish hier als uithangbord te gebruiken.

Brennan is overigens zelf ook actief als investeerder in het (vrouwen)voetbal; zo investeert hij in Angel City FC, het professionele vrouwen-voetbalteam uit Los Angeles. Toch maakte Brennan ondanks dit alles begin 2023 een gewaagde ‘pivot’: de app werd omgebouwd van veilingapp naar een ticket-scrapboek (met af en toe nog wel steeds veilingen van shirts, maar dan vooral om mensen naar de app te trekken). Een app die het dus simpel houdt zonder allerlei Web3-toepassingen en waarmee je heel gemakkelijk al je bezoekjes aan professionele sportwedstrijden kan vastleggen.

Wedstrijden van over heel de wereld. Want het grote voordeel is dat er inmiddels 775 competities worden aangeboden. Zo zitten bijna alle mondiale voetbalcompetities erin (dus ook een fanatieke Nederlandse Eerste Divisie-fan kan alles terugvinden), alle grote Amerikaanse sportcompetities (zoals NFL, NBA, NHL, MLB), maar ook kleinere sporten zoals cricket en rugby kan je terugvinden. Zelfs college-sportwedstrijden zijn vertegenwoordigd. Inmiddels, in hun tweede levensjaar, hebben ze fans uit 148 verschillende landen weten te verbinden, zijn het afgelopen jaar 5 miljoen ‘momentos’ gedeeld en staat deze app in de UK (waarschijnlijk vanwege de immens populaire Premier League) al een tijdje op nummer 1 in de Apple App store.

Momento

Groot nadeel
Toch heeft de app wel een groot nadeel waaraan we niet voorbij mogen gaan: vooral door het ontbreken van zoiets als Web3-technologie is er geen bewijs dat je er echt bent geweest. Dus een officiële check zit er niet in, wat ervoor zorgt dat je hetzelfde probleem hebt als op Instagram: het zogenaamde impression management, een psychologisch concept dat beschrijft hoe mensen hun imago willen controleren of manipuleren om anderen een bepaalde indruk te geven, en fake flexing (dat iemand doet alsof hij/zij rijker, succesvoller of belangrijker is dan in werkelijkheid, bijvoorbeeld door luxe items of een extravagante levensstijl te laten zien die niet echt is). Oftewel: zat iemand eigenlijk wel echt bij die historische Olympische hockeyfinale?

Zat iemand eigenlijk wel
echt bij die historische
Olympische hockeyfinale?

Om terug te komen op Mark Cuban: precies daarom wil hij zijn Mavericks ticketing via de blockchain-technologie laten lopen. Want het is nu eenmaal een bekend fenomeen dat mensen soms claimen bij historische of belangrijke evenementen aanwezig te zijn geweest, terwijl dat niet zo is. Dus pas als je een ticket bijvoorbeeld op de blockchain hebt staan, kan je het ultieme bewijs leveren. Want stel dat jij echt een Mavs-ticket van The Finals in 2011 hebt, de enige keer dat Dallas NBA-kampioen werd, dan genereer je niet alleen grote status bij andere Dallas-fans maar kan je zo’n ticket waarschijnlijk voor veel geld verkopen. Dat moet dus wel verifieerbaar zijn.

AC Momento Music
Ondanks dit grote nadeel zitten ze duidelijk niet stil bij AC Momento; een paar maanden geleden hebben ze AC Momento Music (in beta) gelanceerd. Je raadt het al: hiermee kan je wereldwijd al je concertbezoeken vastleggen. Bij de livegang eind 2024 hadden ze al meer dan 400.000 artiesten, 170.000 concertzalen en miljoenen concerten in de database. Brennan is niet van de halve maatregelen: naast dat hij met gemak Messi en Serene Williams aan zich verbindt, heeft hij ook hiervoor een groot partnership weten op te tuigen met één van de leiders in muziekdata: JamBase. Deze partij legt al 25 jaar data vast ten aanzien van muziek en concerten. Dus ook voor ons als Nederlander werkt deze app heel aardig. Zelfs voor liefhebbers van niche-muziekstijlen, zoals ik, biedt de app een uitgebreide database. Een door mij bezocht relatief klein concert in een relatief bescheiden concertzaal (Ignite en Slapshot in Dynamo in Eindhoven) is gewoon netjes te vinden en vast te leggen in de app. Het enige wat je misschien nog mist – maar naar ik informeel begrijp wordt dit snel toegevoegd – zijn festivals.

Conclusie
In een tijdperk waar (het delen van) ervaringen steeds belangrijker wordt, is de AC Momento app in hele korte tijd de app geworden waarmee sport- en muziekliefhebbers wereldwijd hun onvergetelijke momenten kunnen vastleggen, personaliseren en delen. Volgens mij voor vakmensen een inspiratievolle case hoe je met een goed idee op een grote schare fans kan intappen en actief met jouw product kan laten werken.

Nadeel is alleen dus dat de echte waarde in de toekomst zal ontbreken. Het gaat namelijk niet alleen meer om bereik, data en advertenties. Want wat is waar en wat niet? Je ziet niet voor niets dat manipulatie iets met onze verwachtingen heeft gedaan. Er komt een tipping point waar steeds meer mensen genoeg zullen hebben van bijvoorbeeld fake news en fake statements; zeker nu er Web3-technologieën zijn waarmee we dit effectief zouden kunnen tackelen.

Je wilt zaken namelijk nog beter kunnen verifiëren. Klopt het wat ik lees? Klopt het wat ik zie? Nu zal de prioriteit van betere verificatie natuurlijk eerst bij belangrijke zaken liggen, zoals nieuws of financiële diensten. Maar dit gaat vervolgens echt wel doorsijpelen naar andere diensten, zoals AC Momento. Dat heeft uiteindelijk pas echt waarde als je zeker weet dat iemand ergens echt is geweest. Dat je daar als bedrijf investeringen voor moet gaan doen, is evident. Misschien nog niet nu, maar zeker eerder dan je denkt. Dus je begrijpt: ik ga mijn voetbal-pilots vooralsnog niet weggooien.

Edwin ValentBron: BM/Edwin Valent

Edwin Valent is mediastrateeg en interim-manager met een groot portfolio aan klanten in de media-, sport- en cultuurindustrie. Voor BM schrijft hij al jaren over innovatie in het internationale medialandschap onder de titel ‘Bruut’s Broadcast Belevingen’. 

Bericht delen