Cross Media Café – Fact Check
zondag 11 april 2021

Cross Media Café – Fact Check

Hoe blijven we fake van feit onderscheiden? In het online Cross Media Café van dinsdag 20 april spreken experts over de strijd tegen desinformatie. Sensationele en incorrecte informatie wordt veel gedeeld, van misleidende informatie over vaccins, complotten over verkiezingen tot niet-van-echt te onderscheiden fake video’s. Hoe blijft nieuws betrouwbaar?

Te gast zijn onderzoekers, ondernemers en andere professionals van onder meer Bellingcat, BBC en AFP Factcheck Nederland. Ook is te gast Martijn van Dam, lid van de Raad van Bestuur van de NPO. Met de experts wordt gesproken over de verschillende manieren waarop je de betrouwbaarheid van nieuws en bronnen kan checken. Ook wordt gekeken naar de toekomst van het nieuwslandschap en de rol die zij daarin spelen gekeken.

Bestel hier gratis tickets

Sprekers:
Laura Ellis is Head of Technology Forecasting bij de BBC en had daarvoor als journalist al een focus op desinformatie, technologie, machine learning en data.

Martijn van Dam is als lid van de Raad van Bestuur van de NPO verantwoordelijk voor de portefeuille Technologie en Innovatie.

Robert van der Noordaa (Trollrensics) is gespecialiseerd in onderzoek naar trollen en desinformatie en is betrokken bij onderzoek naar campagnes rondom de verkiezingen.

Annique Mossou is trainer/onderzoeker bij Bellingcat en specialiseert zich daar op de wereld van mis- en desinformatie.

Tamara Witschge (Hogeschool van Amsterdam/Rijksuniversiteit Groningen) doet onderzoek naar innovatie, creativiteit en (sociale) verandering in en door media en is betrokken bij het onderzoek van het AI, Media and Democracy Lab.

Clémence Overeem is journalist bij AFP Factcheck Nederland dat online content monitort en onjuiste informatie onderzoekt en ontkracht.

Het Cross Media Café wordt een aantal keren per jaar georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Media Perspectives. In deze bijeenkomsten voor mediaprofessionals worden de nieuwste ontwikkelingen gepresenteerd op het gebied van media, technologie en innovatie.

Bron: Beeld en Geluid/BM

Bericht delen