BNNVARA lanceert podcastserie De Ommezwaai
maandag 31 oktober 2022

BNNVARA lanceert podcastserie De Ommezwaai

Een persoonlijk appje van zijn eigen zus gaf Tata Steel-topman Hans van den Berg het laatste zetje om de volledige vergroening van Tata Steel IJmuiden af te kondigen, vertelt hij in de nieuwe BNNVARA-podcast De Ommezwaai.

In deze zesdelige serie gaat journalist Sander Heijne in gesprek met bestuurders, ondernemers en politici die – vaak na lang aarzelen – het roer hebben omgegooid. De podcast is een zoektocht naar de vraag wat bestuurders nu het laatste zetje geeft om hun bedrijfsvoering te vergroenen. Met als doel lessen te leren die ons kunnen helpen de energietransitie te versnellen.

De eerste aflevering is een reconstructie van de ommezwaai bij de grootste vervuiler van Nederland, Tata Steel, dat in de herfst van 2021 aankondigde de staalproductie volledig te zullen vergroenen. Hoewel de vakbonden en de milieubeweging belangrijk werk deden om de mogelijkheden tot de productie van groen staal in kaart te brengen, bleek het uiteindelijk de zus van de CEO die met een simpel appje het laatste zetje gaf.

Iedere aflevering zoomt in op de ommezwaai bij een centrale speler in onze economie. Zo komen onder meer de grootste belegger van Nederland (pensioenfonds ABP), de geografisch grootste sector (de landbouw) en de grootste politieke partij van Nederland (VVD) aan bod. In de slotaflevering spreekt Heijne met verschillende (gedrags)wetenschappers over de vraag welke lessen we van deze serie kunnen leren voor de energietransitie.

Sander Heijne was negen jaar oud toen de overheid voor het eerste spotjes uitzond over de risico’s van wat toen nog ‘het broeikaseffect’ heette. Inmiddels heeft hij zelf een zoon van negen, maar als hij de balans opmaakt van wat we de afgelopen dertig jaar hebben gedaan om de klimaatverandering te stoppen, dan is het eerlijke antwoord; veel te weinig.

Sander Heijne: “Al decennia proberen voorstanders van klimaatactie belangrijke bestuurders met rationele argumenten te overtuigen tot snellere klimaatactie. Maar tot mijn eigen verbazing blijken niet de argumenten zelf de doorslag te geven, maar wie de afzender is. In de serie blijkt keer op keer dat de ommezwaai pas wordt gemaakt als ook de eigen sociale kring van een bestuurder zich begint te roeren.”

Beluister de eerste twee afleveringen van De Ommezwaai hier via NPO Radio 1 of je favoriete podcast-app.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen