BM90: Hommage aan twee Omroepmannen
vrijdag 16 juli 2021

BM90: Hommage aan twee Omroepmannen

Bij de Omroepman/vrouw van het Jaarverkiezing die BM al dertig jaar lang organiseert, hoort ook een diner waarvoor alle winnaars worden uitgenodigd. Al sinds begin jaren negentig is dat een mooie en gewaardeerde traditie, waarbij het ook een goede gewoonte is dat de oud-winnaars het woord richten tot hun nieuwe collega. Dat heeft al tal van memorabele en hilarische momenten opgeleverd, juist omdat die speeches in besloten kring blijven en iedereen vrijmoedig en openhartig kan spreken.

Vanwege corona moest het diner voor de Omroepman van 2020, NPO’s videodirecteur Frans Klein, helaas worden geschrapt, maar op maandag 6 september gaan we alsnog in de herkansing. Op de uitnodiging daarvoor reageerde Peter R. de Vries zoals gebruikelijk als een van de eersten. De Omroepman van het Jaar 2003, die traditioneel ook altijd het spits afbijt aan tafel als de nieuwe winnaar wordt toegesproken, meldde: ‘Ik heb het genoteerd, Jeroen en onvoorziene omstandigheden voorbehouden, zal ik aanwezig zijn. Beste groet, Peter R.’

Dat die ‘onvoorziene omstandigheden’ zo cru en bizar zouden uitpakken, is eigenlijk nog steeds niet te bevatten. Ik kan me alleen maar aansluiten bij alle loftuitingen voor zijn onverschrokkenheid, grote hart en warme betrokkenheid, waar je hem ook over aansprak.

Wie op 6 september ook zal ontbreken tijdens het diner ter ere van Frans Klein is Boudewijn Paans, die in 1991 werd gekroond tot de allereerste Omroepman van het Jaar. De man die de VPRO destijds aan de A-status hielp dankzij een briljante campagne overleed recentelijk op 77-jarige leeftijd in het Rosa Spier Huis. Boudewijn Paans was spastisch en zijn gezondheid speelde hem steeds meer parten, waardoor hij de laatste jaren tot zijn grote spijt verstek moest laten gaan bij het Omroepmannendiner.

Maar zijn legendarische speeches blijven een levende herinnering; net als de rake, met karakteristieke dictie uitgesproken zinnen die Peter R. de Vries steevast sprak, tot groot plezier van de aanwezigen. Wat zullen deze twee mannen ook in dit gezelschap straks enorm worden gemist…

Op het YouTube kanaal van BM (Broadcast Magazine) vind je al onze video’s: BM90, BM Talk, BM Review, BMY en BM Reportage. Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwste video’s? Abonneer dan gauw en houd broadcastmagazine.nl in de gaten.

Bron: BM

Bericht delen