Bas van Teylingen vertelt waarom je niet zelfstandig een podcast moet gaan maken
woensdag 2 december 2020

Bas van Teylingen vertelt waarom je niet zelfstandig een podcast moet gaan maken

Zelf heb ik inmiddels een grote achterban opgebouwd met mijn podcast In Vorm over radiovormgeving. Tussen de 3.000 en 5.000 luisteraars per aflevering. Ja, zo vreemd kan het gaan in podcast-land. Echt alle onderwerpen spreken een doelgroep aan. Mits goed gemaakt. De tijd van ‘gezellig kletsen en we zien het wel’ ligt inmiddels ver achter ons. Ik heb zelfs al meerdere aanvragen gekregen van mensen die willen adverteren. Kijk, je kunt dus wel geld verdienen met een podcast!

Zeer regelmatig krijg ik als maker de vraag; ‘Bas, kun je ons helpen met het maken van een podcastserie’. Of ‘hoe kunnen we dat zelf doen’? Mijn advies is, niet zelf aan beginnen! Gewoon niet doen. Vrijwel nooit heb je zelf alle capaciteiten in huis. Wat je nodig hebt is echt een bijzondere combinatie van creativiteit, redactionele vaardigheden, presentatie-skills en technische uitvoering.

En ik zal je meteen vertellen waar je moet aankloppen als je een podcast-serie wilt laten maken. Want ze zijn er namelijk volop, creatievelingen die je met alleen audio mee kunnen slepen in een virtueel verhaal. Stemmen die een complete illusie neerzetten vanaf een zolderkamertje met alleen een microfoon. Interessante vertellers die met slechts een paar woorden de sfeer kunnen neerzetten. Die kunnen toveren met geluid.

Graaf maar eens in je geheugen en je kunt zelf ook vast wel een voorbeeld bedenken. Want zeker voor mijn generatie, die opgroeide in de jaren ’80 en vroege jaren ’90 was het heel gewoon om met een koptelefoon op mee te worden genomen in een fantasie-wereld van muziek en spraak. Om zonder zonder dat je wist hoe iemand er uit zag, urenlang naar zijn of haar stem te luisteren. Om zelfs nu na 40 jaar de herkenningstunes nog te kunnen meezingen. Of om zelfs zo iemand als idool te hebben. Nog steeds geen idee waar ik het over heb? Natuurlijk, over ‘radio-makers’.

Ik geloof echt dat podcasting het ‘nieuwe radio’ is.

Toen ik met een goede (radio)vriend over het onderwerp podcast in gesprek raakte, zag ik meteen lichtjes in zijn ogen ontstaan. En je weet, dat is toch vaak de basis van een goed plan. Zelf had hij zich nog niet gerealiseerd dat hij alle kennis en vaardigheden eigenlijk al in huis heeft voor het maken van hoogwaardige podcasts: toevallig is hij een van de meest geboekte voice-overs van Nederland, hij heeft een professionele studio, weet veel van techniek, kan een verhaal vertellen… Maar ook mensen regisseren en inspireren, en het is ook nog eens een handige en creatieve jongen.

Ik geloof echt dat podcasting het ‘nieuwe radio’ is. Dus als je plannen hebt om met een podcast voor je personal brand of je bedrijf aan de slag te gaan, leg je plan dan eens voor aan een radiomaker. Zeker radiomensen uit de oude garde -even onbeleefd gezegd- kunnen je prima op weg helpen en je zelfs productioneel ontzorgen. Radiomakers zijn de podcastmakers van het eerste uur.

Ik hoefde Arlo van Sluis, want dat is de oude radiovriend waar ik het over had, niet lang uit te leggen wat hij moest gaan doen. Inmiddels biedt hij een aantal professionele oplossingen aan voor het bedenken en maken van complete afleveringen. En dan kun jij jouw idee gewoon omzetten in een interessante podcast, voor zowel de luisteraar als voor jou.

Bas van Teylingen

De podcast In Vorm over radiovormgeving is hier te beluisteren.

Bericht delen