dinsdag 16 januari 2018

App 'vertelt' mensen wat te zien is op tv

Na een succesvolle introductie van de Watson app voor gebruik in de bioscoop, komen er vanaf nu ook tv-programma’s die beter te volgen zijn voor de 350.000 blinde en slechtziende mensen in ons land.

De gratis app maakt slim gebruik van zogeheten ‘audiodescriptie’, een techniek waarbij een stem in de pauzes tussen de dialogen alle visuele elementen beschrijft. Het RTL 5-programma Blind Naar De Top van producent Skyhigh TV heeft de primeur op tv.

De werking van de Watson app is simpel: vooraf download de gebruiker het audiodescriptiebestand van het programma op z’n tablet of smartphone, om het tijdens het tv-kijken af te luisteren via z’n koptelefoon of oortjes.

Voorloper in de audiodescriptie is Groot Brittannië, daar heeft de BBC via een apart kanaal vorig jaar ruim 8.000 uur aan televisie met deze techniek uitgezonden. En in Vlaanderen wordt jaarlijks 400 uur televisie van audiodescriptie voorzien. Bijzonder in ons land is, dat er geen apart kanaal nodig is: met de Watson app luistert de gebruiker individueel naar de audiodescriptie op z’n smartphone.

In het RTL 5 -programma Blind Naar De Top is in drie afleveringen op 11, 18 en 25 november te zien hoe zes jonge mensen met een visuele beperking de Kilimanjaro beklimmen. Samen met Lieke van Lexmond, Dennis Weening en professioneel bergbeklimmer Wilco van Rooijen tonen ze dat blind of slechtziend zijn geen barrière hoeft te vormen om een flinke uitdaging aan te gaan.

NPO 3 zendt vervolgens op 14 november de film Oorlogswinter uit met audiodescriptie en van 26 november tot en met 21 januari is de dramaserie Tessa op NPO 1 op deze wijze te volgen. In 2016 volgen nog zes telefilms. De RTL-serie Divorce is vanaf het voorjaar 2016 ook met audiodescriptie te volgen.

De initiatiefnemers van de Watson app zijn Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus. Zij droegen samen de investering voor de ontwikkeling van deze gratis app. Ook het Nederlands Filmfonds ondersteunt dit initiatief.

Bron: Vereniging Bartiméus Sonneheerdt/Broadcast Magazine

Bericht delen