Wat heb ik zoal nodig om mijn elektrische voertuig op te laden?
dinsdag 12 december 2023

Wat heb ik zoal nodig om mijn elektrische voertuig op te laden?

Ben je een fanatieke weggebruiker? Misschien is het je al opgevallen, dat elektrische voertuigen steeds meer de norm worden. Zo worden de auto’s steeds populairder. Maar er zijn ook andere voertuigen die op elektriciteit werken.

Wat dacht je van een step of van de e-chopper, die vooral op vakantiebestemmingen wordt gebruikt. Auto’s kunnen 100% op elektriciteit rijden, maar ook gedeeltelijk. Hoe het ook zij, je zult je voertuig toch op moeten laden om überhaupt kilometers te kunnen maken.

Wat heb ik nodig om mijn elektrische auto op te laden?
Laten we in dit geval uitgaan van een elektrische auto. Deze voertuigen zijn immers het meest gangbaar op de weg. Een lege accu is iedere bestuurder wel eens overkomen. Misschien ben je vergeten om de accu op te laden of heb je te veel kilometers gemaakt. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie of een zakentrip.

In zo’n geval is het onvermijdelijk om op zoek te gaan naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt auto, je auto aan de kant te zetten en vervolgens vol te gooien met stroom. Maar als je op zoek gaat naar een laadpunt, dan is het goed om te weten wat je zoal nodig hebt:

– Dichtstbijzijnde oplaadpunt: Eerst is het belangrijk om op zoek te gaan naar een laadpaal. Wist je dat je via speciale apps een oplaadpunt kunt vinden? Door je hier van tevoren in te verdiepen ga je voorbereid op weg.

– Controleer de beschikbaarheid: Een laadpaal in de buurt is, vanzelfsprekend, mooi meegenomen. Nu is niet iedere laadpaal geschikt voor alle voertuigen. Neem nu snelladers. Niet ieder voertuig kan hierop aangesloten worden. Dus voordat je een tussenstop maakt, is het handig om dit vast te stellen.

– Breng altijd een oplaadkabel mee: Laadpalen hebben alles wat je nodig hebt, niet waar? Dat ligt anders. Oplaadpunten hebben geen kabel beschikbaar. Deze heb je nodig om je voertuig met de paal te verbinden. Dit kun je al oplossen door standaard een oplaadkabel mee te nemen. Het advies is om voor een lange kabel te kiezen. Zo kun je grote afstanden tussen je auto en het oplaadpunt overbruggen, mocht dat nodig zijn.

Kan ik laadpalen kosteloos gebruiken?
Dat ligt aan de laadpaal. Er zijn inderdaad oplaadpunten waar je kosteloos je voertuig kunt opladen. Bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij een restaurant. In zo’n geval mag je, mits je een gast bent, gratis je voertuig onder stroom zetten. Maar het kan ook noodzakelijk zijn om te betalen of een abonnement af te sluiten. Dat verschilt ook weer per regio en gemeente.

Oplaadpunt thuis?
Dat kan. Je kunt als particulier, op eigen kosten, een laadpaal bij je woning laten installeren. Hier heb je geen vergunning of toestemming van de gemeente voor nodig. Je ziet laadpalen vaker aan de muur van woningen. Zo kun je je voertuig op je eigen oprit opladen voordat je de deur uitgaat. Vergunningen zijn pas noodzakelijk als het om openbare- of bedrijfspanden gaat. Bijvoorbeeld als je ondernemer bent. Het is handig om hier van tevoren naar te informeren.

Bericht delen