Michael van der Putten, Videojournalist in Haarlem
woensdag 6 oktober 2021

Michael van der Putten, Videojournalist in Haarlem

Voor het eerst in de geschiedenis van omroepen werken drie publieke lagen – lokale, regionale en landelijke omroepen – samen in een pilot om de lokale journalistiek in Nederland te versterken. 63 nieuwe journalisten zijn met dat doel toegevoegd aan lokale omroepen om samenwerking tussen de lagen te professionaliseren. Bij Lokaal Publiek praten we met een aantal van die nieuwe journalisten over hun ervaringen in de pilot. Deze keer Michael van der Putten die zich voor NH Nieuws en Haarlem105 volledig richt op Haarlems nieuws.

Na zijn journalistieke opleiding in Utrecht en stages bij NOS Sport en NH Nieuws maakte Michael van der Putten (34) een reis naar Australië en deed hij de langste aaneengesloten treinreis ter wereld: van Vietnam naar Portugal.

“Ik deed die reis niet om mijzelf te ontdekken hoor”, lacht hij. “Maar ik geloof wel, zonder zweverig te zijn, dat mensen overal ter wereld bereid zijn om een ander te helpen. Mensen zijn sociale en bijzondere wezens.” Toen hij terugkwam van deze reis deed hij onder andere freelancewerk bij NH nieuws en hij werkte in de Haarlemse horeca. “Ik verdiende toen mijn geld vooral in mooie bruine kroegen, maar wilde uiteindelijk mijn brood echt gaan verdienen in de journalistiek.” Bij NH Nieuws hoorde hij over dit project en na een sollicitatieprocedure werd hij aangenomen bij de pilot Versterking Lokale Journalistiek. “Ik was toen zo blij, mijn vriendin en ik hebben toen wel een flesje bubbels opengetrokken.”

In het diepe
“Ik richt me als journalist volledig op Haarlem. Met journalisten van Haarlem105 en NH Nieuws vormen we een gezamenlijke nieuwsredactie. We bespreken iedere ochtend welk nieuws we de komende dagen gaan behandelen en wisselen we ideeën uit. Vanaf mijn eerste dag werd ik in het diepe gegooid en kon ik meteen al op pad. Ik had nog niet eens een goede laptop dus monteerde mijn eerste bijdrages op mijn eigen laptop. Dat was flink aanpoten, maar ik ben achteraf wel blij hoe dat is gegaan. Toen ik een tijdje terug met andere journalisten uit de pilot een online meeting had over onze voorderingen, hoorde ik dat er collega’s waren die hun apparatuur nog moest uitpakken, terwijl ik al meer dan 20 nieuwsvideo’s gemaakt had. Mijn redactie is een leuk team met een duidelijke focus. Bovendien zijn er mensen waar ik van kan leren en waaraan ik mij kan optrekken.”

Lokaal wordt landelijk
Natuurlijk ben ik trots op de verhalen die ook door de NOS worden uitgezonden; dat werkt heel stimulerend. Zo heb ik een verhaal gemaakt over het Nederlands honkbalteam onder twaalf jaar dat zelf geld in ging zamelen voor hun EK Honkbal omdat de honkbalbond niet volledig kon bijdragen. Ik maakte een reportage over hoe zij een avond een Haarlems restaurant runden. De opbrengst van die avond ging naar de spelertjes en mijn item was te zien hij de NOS. Een andere video belandde in de uitzending van Humberto Tan waar toen judoka Henk Grol aan tafel zat. Ik had net daarvoor bij judoclub Kenamju (de club waar Henk Grol zelf ook judode) een videobijdrage gemaakt met 6-jarige judotalenten waarin ik hen vroeg of ze net zo goed als Henk Grol wilde worden. Mijn video werd getoond aan Henk Grol omdat hun antwoorden heel grappig waren. Een van de kindjes in dat item bleek de dochter van oud-wereldkampioen Dennis van der Geest. Ik heb daar toen heel veel reacties op gehad. Erg leuk om mee te maken.”

Pilot
“We zijn nu een paar maanden bezig en ik denk dat de meerwaarde van de samenwerking al duidelijk te zien is. Veel van onze items stomen door naar de landelijke platforms van de NOS zoals de website, NOS journaal Regio of het Jeugdjournaal. Dat aantal zal de komende maanden zeker nog toenemen. Het duurt natuurlijk wel even voordat die samenwerking tussen de verschillende journalistieke lagen (lokaal, regionaal, landelijk) volledig op gang is. Veel lokale media werken met vrijwilligers die toch anders in de wedstrijd zitten. Daarnaast moeten zestig journalisten van wisselend niveau worden opgeleid tot bekwame (video)journalisten. Dat is allemaal geen sinecure. Ik heb nog niet heel veel ervaring met vrijwilligers maar wat ik daarvan wel eens heb gemerkt, is dat zij iets minder druk voelen. En dat ze misschien ook soms wel denken ‘de betaalde kracht regelt dat wel’. Ik denk dan ook dat de samenwerking goed gaat zolang er meer ‘professionals’ dan ‘vrijwilligers’ binnen een organisatie zijn.”

Michael

“Wat mij tot dusver is meegevallen tijdens de pilot is hoe snel je leert en zaken oppakt. Wat soms tegenvalt is het combineren van werkzaamheden voor de omroep en het goed volgen van de cursussen die we naast onze werkzaamheden moesten volgen. Een persoonlijke uitdaging is om de opvallende dingen die je op straat tegenkomt te vertalen naar een nieuwsverhaal. Ik heb het gevoel dat we met deze pilot goed in de gaten gehouden worden, goeie feedback krijgen en dat er echt in ons geïnvesteerd wordt. Iedereen wil dit laten lukken.”

Samenwerken
“Graag zou ik ook een keer met collega Paul Tromp – een geniale videoverslaggever hier uit de regio – willen samenwerken. En dat gaat zeker een keer gebeuren. Wat ik zelf ook graag zou willen, is een uitgebreidere serie maken met afleveringen die iets langer mogen duren dan de toegestane anderhalve minuut. Bijvoorbeeld een serie over mensen op een woonwagenkamp of verhalen uit een gruizige kroeg. Maar dat is wel allemaal toekomstmuziek. Ik wil nu eerst beter worden in het maken van de video-items die ik nu maak. Los daarvan durf ik nu na een paar maanden wel voorzichtig te zeggen dat ik een videojournalist ben. Ik ben trots op wat ik maak en merk na vijf maanden dat ik serieus genomen word als journalist.”

Bron: BM

Bericht delen