Esmée Söllner, Lokale Omroep Assen
woensdag 29 september 2021

Esmée Söllner, Lokale Omroep Assen

Voor het eerst in de geschiedenis van omroepen werken drie publieke lagen – lokale, regionale en landelijke omroepen – samen in een pilot om de lokale journalistiek in Nederland te versterken. 63 nieuwe journalisten zijn met dat doel toegevoegd aan lokale omroepen om samenwerking tussen de lagen te professionaliseren. Bij Lokaal Publiek praten we met een aantal van die nieuwe journalisten over hun ervaringen in de pilot.

Deze keer is dat Esmée Söllner van de Lokale Omroep in Assen. Zij meldt: “We zijn hier hoofdredacteur en verslaggever tegelijk. We bepalen zelf wat we online zetten.”

Het begon voor Esmée Söllner met een HBO-opleiding communicatie, maar daar merkte ze al dat ze de journalistieke vakken het allerleukst vond. Na wat communicatie-opdrachten besloot ze toch nog een master Journalistiek te gaan doen op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. “En toen zag ik de advertentie voor de pilot bij Villamedia en heb ik direct gesolliciteerd.” Na een gesprek met twee eindredacteuren Nieuws bij RTV Drenthe en de voorzitter van de lokale omroep Assen, mocht ze meedoen aan de pilot.

Esmée Söllner: “Nu maak ik met een leuk team iedere ochtend tussen 10.00 en 12.00 uur een radioprogramma voor de lokale omroep en hou ik de hele dag de lokale website bij. Dat doe ik ’s ochtends vanaf onze eigen lokale redactie en ’s middags vanaf de redactie van RTV Drenthe dat hier vlakbij zit. Natuurlijk proberen we dan zoveel mogelijk onderwerpen te maken waar we zowel lokaal als regionaal iets aan hebben. Soms krijg ik ideeën vanaf de regionale redactie met de vraag of ik daar eens naar wil kijken. En soms bedenken wij op de lokale redactie onderwerpen voor de uitzending, die ze bij RTV Drenthe graag op de website zetten.” Dit is een mooi voorbeeld.

Collega’s
“Ik heb mazzel dat ik bij deze lokale omroep ook met een goeie collega zit, die ook deel uitmaakt van de pilot. In Assen zit ik ’s ochtends met een online redactie van zes personen, waarvan er vier vrijwilliger zijn. Maar niet iedereen is iedere dag aanwezig, er wordt ook vanuit huis gewerkt. Ik ben in de eerste maand veel op pad geweest met verslaggevers en redacteuren van RTV Drenthe. Ik maak deel uit van team Noord. In dat team zitten ook ‘professionals’ van RTV Drenthe. Vanuit de lokale omroep sturen we iedere dag een dag lijst door naar de redactie van RTV Drenthe. En soms vraagt de redactie van RTV Drenthe of we onderwerpen klaar willen zetten in hun systeem. Wekelijks hebben we ook een soort voortgangsoverleg waarin we alles waar we tegenaan lopen kunnen bespreken. We zijn bij Lokale Omroep Assen gewend om alles zelf te doen. We zijn hoofdredacteur, producent, eindredacteur en redacteur/verslaggever. We bepalen zelf wat maken en online zetten. De Lokale Omroep Assen komt uit een diep dal.”

“Ik vond het wel even wennen om bij een vrijwilligersorganisatie aan de slag te gaan. Maar we hebben aan het begin goed met elkaar doorgesproken wat we van elkaar verwachten en iedereen probeert zich aan de gemaakte afspraken te houden. Iedereen vindt het fijn dat we er zijn. Ze zijn blij met alles wat je bijdraagt. Zelfs als niet iedere bijdrage even goed is. Als vrijwilliger blijf je – begrijpelijkerwijs – soms wat langer zitten bij het koffie drinken, maar als betaalde kracht is de druk om resultaat te leveren dan groter. Wat mij erg is meegevallen is hoe snel je gewend raakt aan het werken bij een vrijwilligersorganisatie en het gemak waarmee je ‘s middags mee kan draaien op de regionale redactie mee te draaien.”

NOS Journaal
“Nu we in de vierde vijfde maand zitten heb ik ongeveer 75 artikelen gemaakt. Soms kleine artikelen en soms grote artikelen met video. Toen ik hier net begonnen was kwamen we er achter dat het TT Festival in Assen vanwege corona niet door zou gaan. Dat is echt groot nieuws in dit gebied en wij hadden een interview met de organisator van dat festival, dat die ’s avonds ook het NOS Journaal nog heeft gehaald. De NOS betaalt wel mijn salaris en we kunnen de helpdesk bellen als er iets mis is met onze computer. Maar het feit dat we bij een lokale omroep zitten, maakt het contact met de NOS wel indirecter. Dat zo’n bericht uiteindelijk het NOS Journaal haalt, loopt via Bureau Regio en gebeurt in overleg met RTV Drenthe, dus daar hebben wij op zich niet zoveel mee te maken.”

“Ik zou nog graag meer tijd hebben om videoproducties te maken, maar dat is natuurlijk ook wel van de meest arbeidsintensieve manier om een verhaal te maken. Door corona is het nog niet echt gelukt om te overleggen met andere deelnemers aan de pilot over samenwerkingen onderling. Wel heb ik met tien personen contact gehad tijdens een online cursus, die we met elkaar gedaan hebben. Ik heb contact met mensen bij lokale omroepen uit de omgeving en alle andere deelnemers aan de pilot zitten ook in een LinkedIn-groep, waarin verhalen met elkaar gedeeld kunnen worden. Dus zo weet je wel een beetje wat er bij elkaar speelt. De lokale politiek is ook erg nieuwsgierig hoe deze pilot draait. Ze zijn nieuwsgierig hoe dat in de praktijk werkt en of het goed loopt.”

Jongere doelgroep
“Wat mooi is voor de pilot is dat de gemeenteraadsverkiezingen precies helemaal tijdens de pilot plaatsvinden. Is een mooi moment om te laten zien wat we met elkaar binnen die samenwerking te bieden hebben. Toevallig heb ik afgelopen week een boeiende presentatie van de NLPO gezien, waarbij de omroepen van Zeewolde, Rotterdam en 1Twente lieten zien hoe zij in 2018 aandacht hebben besteed aan de verkiezingen. Was erg inspirerend. We zijn nu ook begonnen bij RTV Drenthe met brainstormen. We werken in dit gebied voor een redelijk oude doelgroep en ik denk dat er nog meer te halen is bij jongeren. Wil ik graag laten zien door onderwerpen die hun aanspreken beet te pakken. Zo denk ik nu na over een serie rond jongeren in Assen. Er kan hier namelijk zo weinig en hopelijk kunnen we daar op die manier ook een verschil maken. Je kan niet alleen maar blijven klagen over hangjongeren en zelf als overheid helemaal niets doen om het hier voor hen leuker te maken.”

Bron: BM

Bericht delen