Winfried Baijens maakt serie over Groningse gaswinning
maandag 14 augustus 2023

Winfried Baijens maakt serie over Groningse gaswinning

Winfried Baijens is begonnen met de opnamen van een nieuwe NTR-documentaireserie over de Groningse gaswinning. Dat meldt hij in een interview met Het Parool.

Eerder maakte hij de serie Het water komt, over de impact van de watersnoodramp op Zeeland. Baijens meldt het volgende: “De watersnood was een acute ramp, maar Groningen heeft te maken met een ramp in slow motion. De gaswinning uiteraard, maar de aardbevingen zijn zeker niet het enige dat die provincie is overkomen.”

“Het westen heeft altijd geprofiteerd van die regio, maar daarvoor nauwelijks waardering teruggegeven. Groningen bleef toch maar een achtergesteld gebied. Heel herkenbaar voor mij als Zeeuws-Vlaming. Wij waren altijd die andere uithoek.”

Baijens wil een zo volledig mogelijk beeld schetsen van de verhouding tussen Groningen en de rest van Nederland: “In de nieuwe reeks gaan we dus verder terug in de geschiedenis dan de gaswinning. Ik ben er veel geweest en ga er in het najaar zelfs een tijdje wonen.”

De NTR-serie over de Groningse gaswinning heeft nog geen titel en zal vanaf januari volgend jaar te zien zijn. Maker Winfried Baijens is onder meer bekend als presentator van het NOS Journaal en het NOS Radio 1 Journaal.

Bron: Het Parool/Televizier/BM

Bericht delen